Rusya, kripto paralara sırt çeviriyor

Rusya, kripto paralara sırt çeviriyor

Reuters'in haberine göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Merkez Bankası Birinci Yardımcısı Sergei Shvetsov bitcoine kaşı olan tutumlarını olumsuz yönde çeviriyor. Rusya Merkez Bankası Birinci Yardımcısı Sergei Shvetsov Moskova'da düzenlenen bir konferansta kripto para birimlerinin "şüpheli/belirsiz" olduğunu ve yatırımcıların korunması gerektiğini belirtti. "Ayrı duramayız! Fakat yatırımcılara da şüpheli şeylere (malzeme, belge vb.) bu kadar kolay erişim izni veremeyiz" dedi.

Sochi'de konuşan Putin ise kripto para birimlerinin para aklama, vergi kaçakçılığı ve terörizmi desteklemek için kullanılabileceğini söyledi. "Kripto para birimlerinin kullanımı ciddi riskler taşıyor ve merkez bankasının bu konudaki tutumunu biliyorum" diye ekledi Putin.

Rus mali otoriteleri devlet tarafından onaylanmamış kuruluşlar tarafından verilen her türlü paranın "para aklamak" amacıyla kullanılabileceğini ve bu nedenle yasadışı olarak görülmesi gerektiğini düşünüyordu. Fakat eylül ayı başlarında Maliye Bakanı Anton Siluanov, kripto para birimlerini yasaklamanın mantıklı olmadığını ve bakanlığın, dijital para birimlerini de menkul kıymetlere benzer bir şekilde değerlendirdiklerini söylemişti ve 2017 yılı sonuna kadar bir tasarı hazırlamak istediklerini belirtmişti.

Merkez Bankası ve Putin tarafından yapılan açıklamaların Maliye Bakanı Anton Siluanov'un söylemleri ile ters düşmesinin tam olarak ne anlama geldiği konusunda henüz net bir bilgi paylaşılmadı. Maliye Bakanlığı'nın hazırlamak istediği tasarı hala geçerli olabilir veya rafa kalkmış olabilir.

Geçtiğimiz salı günü bir konferansta konuşan Sergei Shvetsov, "Bugüne kadarki yüksek getirisi nedeniyle kripto paralara olan ilgi artıyor. "Yeni nesil ödeme yöntemi" olarak doğan kripto paralar yavaş yavaş yüksek getirili varlıklara dönüşüyor" dedi.

Son olarak "Vatandaşlarımız ve işletmeler için kripto para birimlerinin bir yatırım nesnesi olarak kullanılmasının makul olmayan yüksek riskler taşıdığını düşünüyoruz" diyerek sözlerini tamamladı.

Rusya'nın kripto paralar hakkında yaptığı "yasa dışı işlerde kullanılması" yorumları bir ilk değil ve bildiğimiz gibi son da olmayacak. Fakat uzun bir süredir kripto paralar konusunda çok daha ılımlı olan Rusya'nın bir anda neden böyle bir yorum değişikliğine gittiği asıl önemli soru diye düşünüyorum. Önümüzdeki günlerde bu konunun detaylarına ilişkin gelişmelerin ortaya çıkması durumunda bu yazıyı güncelleyebiliriz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.