Kodlama bilgisi gerektirmeden prototipler hazırlayabildiğiniz bir girişim: Bubble

Kodlama bilgisi gerektirmeden prototipler hazırlayabildiğiniz bir girişim: Bubble

Şimdiye kadar tek satır kod yazmamış girişimciler için artık "yazılımcı bulamıyorum" veya "projem var fakat yazılımcıya verecek param yok" bahanelerini ortadan kaldırabilecek bir projeyi paylaşmak istiyorum: Bubble. Bubble, 2 genç girişimci tarafından 2012 yılında kurulan ve kodlama bilgisi gerektirmeden, sürükle bırak yöntemiyle etkileşimli web projeleri geliştirmenin mümkün olduğunu kanıtlamaya çalışan bir girişim.

Emmanuel Straschnov ve Josh Haas isimli iki yazılım mühendisi tarafından kurulan bu girişimin şu anda 3 çalışanı (toplam 5 kişilik bir ekip) bulunuyor ve yıllardır aynı amaç için çabalıyorlar.

Bubble'ın diğer hazır website platformlarından ayrılan özelliği, dakikalar içinde kullanılamıyor olması. Evet, WordPress veya Wix gibi platformları kullanarak birkaç tıklama ile sitenizi hazır hale getirebilirsiniz fakat bu platformları kullanarak tam da istediğiniz gibi bir projeyi hayata geçirmeniz için bir çok farklı eklenti kullanmak ve sonunda bir yazılımcıyla çalışmak zorunda kalırsınız. Bubble yetkilileri ise "bizimle 2 dakikada bir site kuramayabilirsiniz fakat 10 saatte bir Airbnb veya Kickstarter kurabilirsiniz" diyor. (Tabi ki kurmakla bitmiyor her şey fakat çalışan prototiple başlıyor.)

Sistem her adımda kullanıcıyı düşünerek tasarlandığı için neredeyse her tıklama için özel bir video eğitim bulunuyor. Bu nedenle sistemi kullanmak oldukça kolaylaşıyor.

Oldukça ilginç bir örnekle Bubble'ın nasıl kullanılabileceğine bir bakalım. Doktor ve ilaç satış temsilcilerini bir araya getirmeyi amaçlayan girişimci (ilaç satış temsilcisi) Jason Maier herhangi bir kod bilgisi olmadığı için ilk olarak yazılımcılara gitmiş ve kendi bütçesine göre oldukça yüksek rakamlar duyunca alternatif arayışına başlamış. Bubble ile karşılaşan Maier, ilk prototipi hazırlamaya başlamış ve sonunda doktorların karşısına çıkmış. Projesinin çalışır halini satmaya çalışınca hiç bir doktorun bu sistemi kullanmak istemediğini görmüş. Sonuç olarak projeyi geliştirmeye son vermiş. Oldukça tanıdık bir hikaye değil mi?

Ben olumsuz gibi görünen bir örnek paylaştım fakat Bubble'ın sitesinde onlarca başarılı proje yer alıyor.

Hobi amaçlı kullanabileceğiniz ücretsiz bir sürümü de bulunan Bubble'ın 14 dolar - 445 dolar arası değişen paketleri bulunuyor. Şu anda responsive bir web uygulamasından mobil uygulamaya kadar (ödeme sistemleri ile uyumlu, farklı api'ler ile çalışabilecek kadar gelişmiş) bir çok farklı projeniz için Bubble'ı kullanabilirsiniz.

Projenizi Bubble ile yayına almak istemeseniz bile bir ekibe (yazılımcı ve tasarımcı) verebileceğiniz en iyi prototipleri buradan üretip verebilirsiniz. Ayrıca yatırımcı sunumlarınızda da kullanabilirsiniz ve böylece bir hayalden ötesini göstermiş olursunuz. Bu tür prototip hazırlama sitelerinden kullandığınız ve tavsiye ettiğiniz başarılı projeler varsa yorum olarak paylaşabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.