Rusya kaynaklı Facebook reklamları 10 milyon kişiye ulaştı

Rusya kaynaklı Facebook reklamları 10 milyon kişiye ulaştı

Geçtiğimiz Eylül ayında Rusya kaynaklı bir şirketin sahte hesaplar üzerinden Facebook reklamları ile ABD seçimlerini manipüle etmeye çalıştığını sizlere aktarmıştık. Facebook'un paylaştığı verilere göre Rusya kaynaklı yapılan reklamlar toplamda 10 milyonu aşkın kişiye ulaştı.

Aktarılan bilgilere göre, Rusya kaynaklı şirket reklamları ilk olarak 2015 yılında satın almaya başladı. Toplam 3 bini aşkın reklam satın alan ve bu reklamlar için 100 bin dolar ödeyen şirket, sadece ABD seçimleri ile sınırlı kalmayarak ABD’deki göçmenlik, LGBT ve ırkçılık gibi konularda da bölücü sosyal ve politik mesajlar içeren web siteleri ve Facebook sayfalarını kullandı. Ardından şirket, bu sayfaları görüntüleyen kullanıcılara Facebook'un yeniden hedefleme araçlarını kullanarak reklam gösterimi yaptı.

1000 kişiyi işe alacak

Facebook'un paylaştığı bilgilere göre reklamların yüzde 44'ü 2016 yılındaki ABD seçimleri sırasında gösterilirken, yüzde 56'sı ise seçimlerin sonrasında Facebook kullanıcılarına ulaştı. Reklamların yüzde 50'si için 3 dolardan az harcama yapılırken, yalnızca yüzde 1'lik bölümü için bin dolardan fazla harcama yapıldı. Haberlerin ortaya çıkmasının ardından Rusya'nın reklamlarla bir ilişkisi olmadığını açıkladığını da belirtelim.

Facebook ise benzer durumların bir daha yaşanmaması için şimdiden bir plan hazırladı. Başka bir açıklamada reklamların ve benzer yayınların incelenmesi için 1000 kişiyi işe alacağını belirten Facebook, Rusya veya diğer ülkelerin sosyal medya platformunu manipülasyon gibi amaçlarla kullanmasını engelleyecek.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.