General Motors 3 ay içerisinde tam otonom ilk aracını tanıtabilir

General Motors 3 ay içerisinde tam otonom ilk aracını tanıtabilir

General Motors'un hisseleri, bir analistin "GM ilk tam otonom aracını tahmin ettiğinizden çok daha kısa süre sonra duyurabilir" açıklaması sonrası bir anda yüzde 4.56 oranında değer kazandı. Deutsche Bank analisti Rod Lache, 1 Ekim günü müşterilerine gönderdiği bilgilendirmede "General Motors'un tam otonom, insan sürücüye ihtiyaç duymayan, araçları çok kısa bir süre sonra (1 yıl değil yaklaşık 3 ay içerisinde) satışa sunulabilir." dedi.

Analist Rod Lache ayrıca müşterilerine gönderdiği bilgilendirmede GM'nin bu yeni otonom araçları ile beraber yeni bir iş koluna daha girebileceğini, Uber benzeri bir hizmeti bu otonom araçlarla sunabileceğini notlarına eklediği belirtiliyor.

Lache'nin yaptığı bu yorumların çok şaşırtıcı olduğunu söylemek lazım çünkü otomobil dünyasını şekillendiren Tesla'nın şu anda piyasada olan araçlarının bir çeşit otonom sürüş kontrol sistemi bulunsa da "tam otonom" denebilecek bir sisteme sahip olmadığını söyleyebiliriz. Yani Tesla araçları hala bir insan kontrolüne ihtiyaç duyuyor. Lache'nin yaptığı açıklamalar ise General Motors'un insan sürücüye ihtiyaç duymayacak, tam otonom bir araç tanıtacağı yönünde. Eğer bu söylentiler gerçekleşirse General Motors tarihteki ilk "tam otonom" otomobili piyasaya sürmüş olacak.

GM'nin ilk olabilmesini sağlayabilecek en büyük gücü, üretim gücünün olağanüstü seviyede olması ve bu gücü daha önce satın aldığı yapay zeka firmalarının ürünlerini entegre ederek kullanabilecek olması. Lache'nin açıklamalarına göre şirket yöneticileri 2020 yılına kadar büyük ölçekli bir ticari ilerleme bekliyorlar. Ayrıca üzerinde çalıştıkları otonom araçlarla taksi modeli ile Lyft ve Uber yetkililerini de oldukça rahatsız edecekler gibi görünüyor.

Elektrikli ve otonom araçların ömürünün de fosil yakıtlı araçlara nazaran çok daha uzun olması, yaşanacak değişim içerisindeki önemli ayrıntılardan biri. Lache'nin ilk olarak 210 bin kilometreye kadar ömürlerinin olacağını söylediği elektrikli araçlar, GM üst düzey yöneticilerine göre 400 bin ile 1 milyon kilometreye kadar çıkabilecek. Bu da bir çok açıdan çok büyük bir kaynak tasarrufu anlamına geliyor.

Lache, GM'nin hisse senetleri üzerindeki etkisi konuşulurken "aşırılıktan kaçınmaya çalışıyoruz fakat fırsat çok büyük" diye yazıyor. General Motors'un hisselerinin bu yıl yüzde 20.64 arttığını da eklemek istiyorum.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.