Konuk yazarımız İlyas Teker, ulusal ve uluslararası şirketlere SEO danışmanlığı vermektedir.
Her sene İngiltere’nin Brighton şehrinde 2000+ kişinin katılımıyla düzenlenen BrightonSEO konferansı bu sene de 73 konuşmacının katılımıyla çok yoğun ve dolu dolu geçti. Son 2 senedir katılma şansı yakaladığım bu etkinlikten öne çıkan notları sizlerle paylaşmak istiyorum.
Bartosz Góralewicz - Head of SEO & Co-Founder - Elephate
Bartosz, sunumunda Google’ın Javascript’i ne düzeyde indekslediğini anlamak için yaptığı testleri ve sonuçlarını paylaştı. Benim de daha önce yaptığım* bir testin daha kapsamlı olanı görünce heyecanlanmadım değil.
- Google HTML siteleri kolaylıkla indeksleyip crawl edebilirken JS siteler için daha fazla kaynak ve zaman ayırması gerekiyor. Bu da doğru adımlar atılmazsa Google tarafında JS sitelerin indexlenmesini zorlaştırıyor.
- Hulu.com’un yanlış JS stratejileri nedeniyle SEO görünürlük değeri %37 oranında düştü. Aranma hacmi yüksek olan bu kelimelerdeki düşüş organik trafiği ciddi oranda etkiledi. Bununla ilgili kapsamlı yazıyı** okumanızı öneririm.
JS’nin Google tarafından nasıl indexlendiğini daha iyi anlamak için www.jsseo.expert altında popüler JS’leri Google testine tabi tutmuşlar. Test sonucunda ise tüm JS framework’lerin sonuçlarını aşağıdaki tabloda bulabilirsiniz.
Öne çıkan sonuçlar ise;
- JS framework’lerin hepsi aynı şekilde crawl edilip indexlenmiyor.
- JS ile oluşturulan linkler her zaman crawl edilmiyor.
- Inline ve External JS arasında büyük farklar var.
- Diğer arama motorlarının indexleme kapasitesini ise şu şekilde görüyoruz.
Eğer JS siteniz varsa Google tarafından sağlıklı crawl edilip indexlenmesi için Prerender.io gibi servisleri kullanabilirsiniz. Aşağıdan sunumun tamamına ulaşabilirsiniz.
Christoph Cemper - Founder and CEO of LinkResearchTools
Christoph, sunumunda backlinklerin halen ne kadar önemli olduğundan ve zararlı linkleri düzenli olarak temizleyip Google’a bildirilmesi gerektiğinden bahsetti. Öne çıkan notlar şöyle;
- Google penguen 4.0 algoritma güncellemesiyle artık sayfalarınızı ve subfolder’larınız cezalandırabilir.
- Üstelik 4.0 algoritması real-time çalışıyor, yani Google’ın yaptığı her crawl pozisyonlarınızı direkt etkileyebilir.
- Sektördeki bir çok SEO ajansı ve danışmanı backlinklerin büyük kısmını audit’lemiyor. Bu da riski beraberinde getiriyor.
Zararlı linklerin düzenli olarak analiz edilerek Google’ın disavow aracına bildirilmesi gerekiyor. Tüm linkleri analiz etmek için linkresearchtools.com'u kullanabilirsiniz.
Aşağıdan sunumun tamamına ulaşabilirsiniz.
Emily Grossman - Director of App Strategy - MobileMoxie
Emily, PWA (Progressive Web Apps) ve yeni JS framework’lerini anlattığı sunumuyla karşımızdaydı. Sunum çok detaylı ve kapsamlıydı. Kendisi SEO alanında sektörün önde gelen isimlerinden. Kendisini bulmuşken yüz yüze de tanışma şansı yakaladım.
PWA şu özellikleri sayesinde öne çıkıyor; responsive, güvenli, hızlı, indirilebilir, offline çalışma özelliği, push notification özelliği (app’e ihtiyaç duymadan)
PWA’nin diğer öne çıkan özellikleri ise şöyle;
- Basitçe teknik gereksinimlere bakacak olursak; App manifest, Service worker, https
- Bazı framework’ler PWA geçişi konusunda çok daha kolay ve hızlı
- Hız konusunda yapacağımız geliştirmelerle daha da hızlı bir mobil deneyim sunabileceğiz. Bu
- konuyla ilgili detaylar aşağıdaki sunumunda yer alıyor.
- Mobil ekranlar için kullanıcılar ekrana dokunduktan sonra bazı öğeleri yükleyerek daha hızlı siteler elde edebilirsiniz. Bu teknik olarak mümkün.
- Google Analytics’in özelliği sayesinde offline çalışan PWA uygulamarının da trafiğini ölçebiliyoruz.
Sunumun tamamına aşağıda görebilirsiniz.
Olga Andrienko - Head of Global Marketing - SEMrush
Olga, Agile pazarlama nedir, bu vizyon ile çalıştığımız ekibi ve şirketi nasıl daha başarılı hale getirebiliriz ile ilgili güzel ipuçları paylaştı. Öne çıkan noktalar;
- Pazarlama departmanlarının hazırladığı 1 yıllık planlar hızla değişen dünyada çoğu zaman geride kalabiliyor. Plana sadık kalmak zorunda değilsiniz.
- Değişimi doğru şekilde yöneten ekip ve şirketlerin ayakta kaldığı günümüzde daha fazla çalışmaya değil daha akıllı çalışmaya ihtiyacımız var.
- Agile marketing ile ilgili en çok hoşuma giden su kısım oldu.
- İnsanlar başarınızdaki en önemli element, rakipleriniz bunun yerine bir şey koyamaz.
- En ideal yapıda çalışan bir ekip örneği. Ayrıca bu yapıyı Scrum, Kanban ve Scrumban ile desteklersek tadından yenmez.
- Ekipleriniz task management araçlarından hangisini daha iyi kullanıyorsa kendi içinde onu kullanabilir, herhangi birine zorlamak bazen üretgenliği düşürebiliyor.
- Tüm fikirleri backlog’ta toplayın, ufak kampanyalar ve deneyler yapın, müşterinizi her zaman dinleyin datayı kontrol edin.
- Bu vizyonu şirketine aşılayan Chemmart isimli şirket 1.4 milyon dolar tasarruf etti.
- Benzer şekilde Buffer şirketi de transparan bir şirket kültürüne sahip. Aylık ödediğiniz 10 doların kuruşu kuruşuna nereye harcandığını sizinle paylaşıyorlar.
- Unutmayın: Mutlu ve motive olmuş insanlar harika işler yapabilir.
Aşağıda sunumun tamamına ulaşabilirsiniz.
Jon Myers - Chief Growth Officer - DeepCrawl
Jon, daha iyi SEO performansı için elimizdeki tüm backlink, log dosyaları, Google search console ve Google analytics datalarıyla birlikte nasıl hareket edebileceğimizden bahsetti. Öne çıkan notlara baktığımızda;
DeepCrawl ile siteyi tararken backlink datasını da dahil ederek ayrıca şu bilgilere de ulaşmış oluyoruz:
- Backlinklerin otorite dağılımı
- Düşük ya da yüksek pagerank’a sahip sayfaların link oranları
- Sorunlu sayfalara giden backlinklerin oranı
- Kırık olan ya da indexe kapalı sayfalara giden linklerin tespiti.
- Server log dosyalarını analiz ederek sayfalarımıza hangi arama motorundan ne kadar istek gelmiş, bu sayfaların durumu hakkında kapsamlı bilgi alabiliyoruz.
- Crawl datasını search console ile bağladığımızda ise Google’un bizimle paylaştığı dataları backlink ve log analiziyle bağlayabiliyoruz.
- Son olarak Google Analytics bağlantısı büyük resmi görmemizi sağlıyor. Site için tarama, backlink dataları, log dosyaları, Google Search Console ve Google Analytics ile artık çok daha derinlemesine analiz yapmış oluyoruz.
Aşağıdan sunumun tamamına ulaşabilirsiniz.
Dawn Anderson - Director and Lecturer - Move It Marketing
Dawn, teknik SEO ağırlıklı bir çok konuya değindiği bir sunum yaptı. Öne çıkan notlar ise şöyle;
- Her şeyi yönlendirmek gerekmiyor. Bazen HTTP 404 (sayfa bulunamadı) bazen de HTTP 410 (bu sayfa artık yok) dönmek gerekiyor.
- 410 yönlendirilen sayfalar bile Google tarafından belirli bir süre sonra tekrar taranıyor.
- Sadece 2 saat açık kalan ve sonra 14 yıl boyunca kapalı kalan bir sayfaya bile Google halen erişmeye çalışıyor.
- Googlebot suyun bile gidemediği yere gidebilir : )
- SEO’ların %47’si rel=next ve rel=prev etiketlerinin 'canonical'leştirmenin bir formu olduğunu düşünüyor.
Aşağıdan sunumun tamamına ulaşabilirsiniz.
Aleyda Solis - International SEO Consultant - Orainti
Aleyda, Google’ın giderek daha fazla önem verdiği AMP sayfaların daha iyi performans getirmesi için dikkat edilmesi gerekenleri paylaştı. Detaylar şöyle;
- Her 1 saniye geç yüklenen sayfanın dönüşüm oranına %20 seviyelerine kadar kayıp verebiliyor. Kullanıcılar bir sitenin yüklenmesi için en fazla 2 saniye dayanabiliyorlar. Giderek daha sabırsız oluyoruz : )
- AMP bir sıralama faktörü değil ancak arama sonuçlarında AMP sonuçların yer aldığı widget kısmında yer almak için şart.
- AMP sayfalarınızın performansını ölçmek için SEOmonitor.com'u kullanabilirsiniz.
Daha iyi AMP başarısı için 7 ipucu
- IT ekibinizle birlikte AMP geçişi yapabiliyor musunuz teknik olarak analiz edin
- AMP görünürlük potansiyelini yaparak implementasyon önceliğinizi belirleyin
- Sitenizin ayrı bir mobil arayüzü varsa AMP entegre etmeyebilirsiniz.
- AMP entegrasyonu öncesi ve sonrası SEO araçlarıyla sayfaları crawl ederek olası sorunları çözün.
- Google search console altından AMP sayfalarınızın performansını takip edebilir ve oluşan hataları düzeltebilirsiniz.
- AMP sayfalarınıza link vermeyin, eğer mobil siteniz yoksa ya da hız sorunları yaşamıyorsanız
- Sitenizi ziyaret edenleri AMP sayfalarınızda tutmak istemiyorsanız, canonical verdiğiniz mobil sayfanıza “daha fazla bilgi“ şeklinde buton ekleyerek yönlendirebilirsiniz.
Aşağıdan sunumun tamamına ulaşabilirsiniz.
Cindy Krum - CEO & Founder - MobileMoxie
Cindy, 2018 Q1’de Google’ın yayına alması beklenen Mobile-First Indexing algoritmasını daha iyi anlamaya yönelik örneklerle birlikte güzel ipuçları paylaştı. Öne çıkan notlar şunlar;
- 2017’de sesli komutlarla çalışan cihaz sayısı 30 milyon olmuş durumda.
- Google mobil chrome üzerinden Google home cihazına sorgu gönderimi yapabiliyoruz.
- Her şey birbiriyle daha fazla bağlantılı hale geliyor. Dijital medya stratejilerini oluştururken artık çok daha kapsamlı düşünmek gerekiyor.
- Google arama sonuçlarından kullanıcıyı başka siteye yönlendirmeden içerikler sunuyor. URL gereksinim olmadan içeriğe erişme olanağı artıyor.
- Ayrıca Google Feed üzerinden data çekme konusunda da çok yol kat etti. Artık herhangi bir siteye gitmemize gerek kalmadan film saatlerini, alış-veriş için bilgileri, maç sonuçlarını, hava durumunu, döviz kuru bilgilerine erişebiliyoruz.
- Google sorgularını mobil ana ekranınıza ekleyerek daha sonra kolayca erişebiliyorsunuz. Google bu haliyle bir çok uygulamaya rakip olmuş oluyor.
Google bu denli tüm içeriğin mobil erişimini kolaylaştırırken mobile-first index’te bu vizyonu destekleyen bir geliştirme. O nedenle bizim de servislerimizin mobil uyumunda sorunsuz hareket etmeliyiz.
Aşağıdan sunumun şuradan ulaşabilirsiniz.
Kostas Voudouris - Head of Organic & Content Performance - Maxus / GroupM
Kostas, Google search console API kullanarak performans-bazlı nasıl optimizasyon yapabileceğimizden bahseden güzel bir sunum yaptı. Öne çıkan notlar ise şöyle;
- Google search console datasını browser üzerinden nasıl kolayca indirebileceğimizden bahseden Kostas daha sonra bu datanın işleniş şekillerinden bahsetti.
- GSC datasını saklamak istersek Search Analytics for sheets eklentisini indirerek kolayca bunu yapabiliyoruz.
- İlk 3 pozisyonda yer alan kelimeleri takip etmeye devam edip CTR’ları nasıl arttırırız onun hesabını yapmalıyız. 4-19 pozisyon arasında yer alan kelimeler için içeriklerimizi optimize etmeliyiz. 20-100 arasında yer alıyorsak bu kelimeler için yeni içerik oluşturma fırsatımız var demektir.
- Trafik alınan kelimeleri spreadsheet’e indirip ilk kez hangi tarihte trafik aldı ve yeni mi değil mi kolayca görebiliyoruz. Bu datayı daha sonra grafiğe dönüştürebiliriz.
- Kendi oluşturacağımız CTR modellemesiyle performansımızı daha iyi ölçebiliriz. Aşağıdaki şekilde bir dashboard oluşturmak GSC API’den gelen datayla gayet mümkün.
Aşağıdan sunumun tamamına ulaşabilirsiniz.
73 konuşmanın olduğu BrightonSEO etkinliğini bu şekilde özetlemiş olalım. Öne çıkan konuları sizinle paylaşmaya çalıştım, umarım faydalı olmuştur. Diğer sunumları da merak ediyorsanız buradan ulaşabilirsiniz.
*ilyasteker.com/google-seo-javascript **goralewicz.com/blog/javascript-seo-backfire-hulu-com-case-study