Elektrikli otobüs, tek şarjla gidilen en uzun mesafe rekorunu kırdı

Elektrikli otobüs, tek şarjla gidilen en uzun mesafe rekorunu kırdı

Kaliforniya merkezli otomobil üreticisi Proterra, tamamen elektrikli Catalyst E2 Max modeli otobüslerinden birini Indiana'daki Navistar Proving Grounds'a götürürken bir rekora imza attı. Bataryası dolu şekilde yola çıkan Catalyst E2 Max, bataryası bitmeden yani tek şarj ile 1772 km yolu tamamlayarak tek şarj ile en uzun mesafe giden elektrikli araç oldu. Bir önceki rekor 1630 km ile Schluckspecht E aracına aitti.

12 m uzunluğundaki otobüs, deneme amacıyla 660 kWh'lik bir pil ile donatılmış ve şirketin açıklamasına göre Proterra'nın yüksek hızlı şarj sistemini kullanarak 1 saat içerisinde tamamen şarj olabiliyor.

Otomobil sektörü elektrik devrimini yaşarken bu durum tüm taşımacılık sektörlerine yansıyor. Tüm şirketler artık fosil yakıt tüketiminden uzaklaşmaya başlıyorlar. Yarı elektrikli kamyonlar nakliye sektöründe devrim yaratırken dünyanın ilk tam elektrikli süper lüks yatı da bu ayın başlarında açıldı. İngiltere, otobanlarda elektrikli akıllı kamyonlar için izinler vermeye başlarken aynı zamanda İngiltere posta servisi zaten elektrikli minibüsler kullanıyor.

Elektrikli otobüslerin fosil yakıtlarla çalışan eşlerine göre km bazında daha az maliyetli olması, elektronik mekanizmasında çok daha az hareketli parça bulundurması dolayısıyla daha az tamir gerektirmesi ve bunun da etkisiyle bakım maliyetlerinin düşecek olması firmaları elektrikli otobüs kullanımına itecektir. Proterra gibi şirketler bu özellikleri dolayısıyla elektrikli otobüslerin hızla yaygınlaşacağından şüphe duymadan çalışmalarına devam ediyorlar.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.