TechCrunch Disrupt 2017'de ilgi çeken bir diğer konu ise son yıllarda Uber'den 500 Startups CEO'su Dave McCLure'a kadar örneklerini çoğalatabileceğimiz ofis ortamlarındaki taciz ve cinsiyetçi yaklaşımlar. Sarah Kunst (Proday), Kim Malone Scott (Candor) ve Hilary Gosher (Insight Venture Partners) konuyla ilgili Silikon Vadisi'nde kadın gözünden kendi yaşadıklarını ve gözlemlerini dinleyicilerle paylaştılar.
Silikon Vadisi'nde kadın girişimci olmak, kadınların teknoloji dünyasındaki yeri ile ilgili konulara daha önce de yer vermiştik. Cinsiyet farklılığının işe alımlara olan etkileri, güçlü kadınların başarılı olduklarını görmenin karşı cins yöneticileri nasıl etkilediğine dair anılarını paylaşan Kunst, Scott and Gosher bir konuda hemfikirler: "Bu konu en ince ayrıntılarıyla acilen ele alınmalı ve değiştirilmeye başlamalı."
Kunst: "Cesur olun"
Kendi deneyimini daha önce paylaşarak birçok kişiye örnek olan Kunst, kadın olmanın işe alım süreçlerini etkilemesine daha fazla tahammül edemediği için hikayesini paylaşma kararı aldığını ve herkese bu konuda cesur olmaları gerektiğini söylüyor. Scott'a göre bu konuda Silikon Vadisi'ndeki erkek liderlerin bu konuyu konuşmaya bile cesaret edemezken Sarah'nın böyle cesur adımda bulunmasının bütün kadın girişimcilere ilham verici.
Ofis ortamlarındaki en ufak ayrıntılara, konuşulan dilden tercih edilen kelimelere kadar dikkat edilmesi gerektiği konusuna değinen Gosher ve Scott, iş bölümlerinin bile cinsiyetlere göre ayrılmasından rahatsızlık duyuyorlar. Örneğin en ufak bir etkinliğin organizasyonunda yemek ayarlamalarının veya ofisin düzenlenmesi gibi işlerin her zaman kadınlara yüklenmesi bunun en canlı kanıtı. Bunu kültür olarak kabullendiğimiz ve sessiz kaldığımız için cinsiyet ayrımcılığıyla bağdaştırmıyoruz.
İletişim dili cinsiyet ayrımını önlemede çok önemli
Ofis içi iletişim dilinin en önemli unsurlardan biri olduğunu söyleyen Scott, kullanılan en küçük cinsiyetçi kelimenin bile ne kadar önemli olduğunu kendi örnekleriyle açıklıyor. Bir iş arkadaşını bu konuda birçok kez uyarması üzerine aldığı email ile aslında erkek çalışanların bu gibi şeylerin çoğunu farkında olmadan yaptıklarını farkediyor. İyi iş arkadaşı olan bir erkeğin bile bunu bilinçsizce yaptığını öğrenmesi üzerine bakış açısı tamamen değişiyor ve o zaman tepki göstermek gerektiğini çok daha net anlıyor.
Kunst da böyle bir şeyin bilinçsiz yapılabileceğine inanmıyor. Bilinçli de olsa bilinçsiz de olsa özellikle bazı şeyler birden fazla kez tekrarlandığında buna engel olabilecek kişi ancak şirket liderleri.
"Kalanick sessiz kalmanın bedelini ödüyor"
"Bazıları bu konuyu o kadar da ciddiye almıyor, tamam belki cinayet değil ama ne yapacağız? Görmezden gelinebilecek bir şey değil" diyen Sarah Kunst Uber eski CEO'su Travis Kalanick olayına da alaycı bir şekilde değiniyor ve Kalanick'in şu anda bütün sessiz kaldığı zamanların bedelini ödediğini söylüyor.
Gün geçtikçe daha çok kadının iş hayatına girmesiyle bu sorunların çözümünü bir anca düşünmemiz gerektiğini söyleyen Gosher'a göre, eğer bu duruma bir an önce etkili çözümler getirmezsek önümüzdeki yüzyılın çok kötü olacak.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap