Workup by Türkiye İş Bankası'nın katkılarıyla Webrazzi editörlerinin de katıldığı TechCrunch Disrupt San Francisco 2017 etkiliğinden derlediğimiz haberleri sizlere aktarmaya devam edeceğiz.
ABD'denin eski Başkanı Barack Obama döneminde kabinede görev alan ve 2013'de Apple'da Çevre, Politika ve Sosyal Girişimler Başkan Yardımcısı görevine getirilen Lisa Jackson, TechCrunch Disrupt'ta Apple'ın çevre politikasını değerlendirmek için sahne aldı.
Konuşmasına ABD hükümetinin yanlış çevre politikasına değinerek başlayan Jackson, Apple'ın sürdürülebilir bir çevre için attığı ve gelecekte atacağı adımlardan bahsetti. Apple'ın, onarım ve değiştirmeye harcadığı malzemeleri en aza indirgeyen, geliştirilmiş dayanıklılığı olan cihazları tasarlamaya odaklandığını söyledi. Jackson, konuşmasına 'Birçok kişi bir cihazı ya tamir etmek ya da değiştirmek arasında seçim yapmaları gerektiğini düşünüyor. Apple dayanıklılığa odaklanarak, ürünün onarımı ve değiştirebilirliğini en aza indirebilir.' sözleri ile devam etti.
Apple, tüketicilere ve üçüncü parti tamirhanelerine servis kılavuzlarına ve parçalara erişim sağlama talimatını veren "tamir hakkı" önerileri üzerine Jackson, bu tür yasalar için lobi faaliyetinde bulunan partilerin soruna bütünsel yaklaşmadığını söyledi. Jackson, üretimin en önemli yönü olan üretimden ürünün ömrünün sonuna kadar makro boyutta mevcut kaynaklardan en iyi şekilde yararlanılması gerektiğinin altını çizdi.
Apple ürünleri genellikle iki ya da üç yaşam döngüsü görse de el değiştirirken bir kullanıcıdan diğerine geçiyor. Kaçınılmaz olarak eskimiş oluyor ve değiştirilmesi gerekiyor. Buna karşılık Jackson, Apple'ın geri dönüştürülmüş bileşenlerden yeni cihazların üretileceği üretim için bir "dairesel ekonomi" yaklaşımı geliştirme yönünde çaba gösterdiğini aktardı. Şirket, henüz kapalı döngü sürecini nasıl başaracağını bilmediğini itiraf etti, ancak potansiyel çözümler iş başında.
'Sorumluluğu ele almak istedik'
Konuşmasında Apple'ın misyonu olarak çevreye karşı duyarlılığına da değinen Jackson, şirket olarak bu konuda çok ciddi somut adımlar attıklarını duyurdu. Şirket, dünya genelinde yenilenebilir enerji ile üretim yapıyor. Apple olarak çevre politikalarında daha duyarlı olma fikri şirket CEO'su Tim Cook'tan gelmiş. Bu zamana kadar Apple olarak sadece ürünlerinden söz ettiklerini söyleyen Jackson, sorumluluklarının farkına vardıklarını paylaştı.
Apple ürün üretimini yenilenebilir enerjiden sağlasa da şu anda ürünlerinin nasıl geri dönüştürebileceğinin yanıtını tam olarak bulabilmiş değil. iPad, iPod ve MacBook'ların geri dönüşümü olan tamamen elementlerden yapmak isteyen şirket bugünlerde bu sorunun yanıtını arıyor. Öte yandan iPhone X'in üretiminde düşük karbonlu alüminyum kullanıldığını da buradan paylaşalım.
Jackson ayrıca geri dönüşüm pazarına ilgi duyacak şirketlere de çağrı da bulundu. Bu alanın bir çok şirket için yeni bir gelir kapısı olabileceğine yönelik iş fırsatlarının olduğunu söyledi.
iPhone üretiminde 100'den fazla element var ve şu anki iPhone’larda kullanılan geri dönüştürülebilen malzemenin miktarı oldukça kısıtlı.
İklim değişikliğine yenilenebilir enerji ile çözüm
Jackson, küresel ısınmaya karşı başlatılan savaşta Apple'ın daha sorumluluk sahibi, hesap verebilir bir şirket olarak daha fazla değer yaratmak istediğini söyledi. Şirket, tedarikçilerini de yenilenebilir enerjiye geçiş yapmaları için cesaretlendiriyor.
Öte yandan geçtiğimiz aylarda yayınladığı Çevresel Sorumluluk Raporu'nda geri dönüşüm kadar kullanılan enerjinin de temiz olması gerektiğinin altı çizilmişti. Raporda, şirkete ait veri merkezlerinin tamamının yenilebilir enerjiden aldığı bilgisi de yer alıyordu. Birçok sivil toplum kuruluşu tarafından da uyguladığı çevre politikaları ile de yılın en yeşil şirketi unvanını alan Apple'ın yeni kampüsünün de tamamen çevreye dost bir yapısı olduğunu da hatırlatalım.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap