Workup by Türkiye İş Bankası'nın katkılarıyla katıldığımız TechCrunch Disrupt San Francisco 2017 etkiliğinden derlediğimiz haberleri sizlere aktarmaya devam edeceğiz.
Stanford'da öğretim görevlisi olarak çalıştığı dönemde sürücüsüz otomobillerle ilgili ilk çalışmaları yapan ve Google X ile sürücüsüz otomobillerin ''ilk geliştiricisi'' olarak bilinen Sebastian Thrun, TechCrunch sahnesinden gelecekle ilgili düşüncelerini ve vizyonunu paylaştı.
Kurucusu olduğu Udacity'de sürücüsüz otomobil geliştirme eğitimini başlatmış olmalarına rağmen Thrun, gelecekle ilgili vizyonunu anlatmaya başladığında ise uçan otomobillerin sürücüsüz otomobillerin önüne geçeceğini ve geleceği bu alanda gördüğünü çok net bir şekilde ifade etti. Sürücüsüz otomobillerin ''Godfather''ı olarak anılan bir isim için çok çarpıcı bir ifade olsa da Thrun bunu ''geleceği otobanlarda trafikte bekleyen sürücüsüz otomobiller olarak görmüyorum'' açıklaması ile pekiştirdi ve bu rekabetteki görüşünün altını çizdi. Uçan arabaların aslında iki yıl içerisinde günlük hayatımıza girebileceğini ancak şu anki düzenlemeler ve diğer engeller nedeniyle 10 yıl sonraya atıldığını belirtti.
Bir restorandan veya Amazon'dan verdiği siparişin 10 dakika sonra uçan bir araba veya motor ile teslim edildiğini görmek istediğini söyleyen Thrun, bunun yanında normalde arabayla yaklaşık 45 dakika süren Palo Alto - San Francisco mesafesinin de uçan arabalarla 10 dakikaya inebileceğini ve geleceğin yapıcı inşası için uçan araba ve motorsikletlerin mutlaka gerekli olduğunu söyledi. Udacity'nin yanında Kitty Hawk isimli bir girişimin de kurucu ortaklarından olan Thrun'un Kitty Hawk'ta motorsikleti andıran dört pervaneli uçan bir araç üzerinde çalıştığı biliniyor.
Google X'ten ayrılarak online eğitim alanında faaliyet gösteren Udacity'i kuran Thrun, Udacity'i bugün teknik eğitime odaklanan online platfomlar arasında lider ve öncü platfomlardan birisi haline getirmeyi başarmıştı. Birçok teknik odaklı eğitim platformu geleneksel yazılım eğitimlerine odaklanırken Udacity bir ilki yaparak ''Sürücüsüz Otomobil Geliştirme'' eğitim programını Lyft ortaklığında geçen yıl başlatmıştı. Bu hamlenin kendisi için de ilginç olduğunu belirten Thrun aslında 25-30 kadar başvuru beklerken tüm dünyadan toplamda 50 bin başvuru aldıklarını belirtti. Bu kadar teknik ve spesifik bir alan için bu rakamın gerçekten etkileyeceğini olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.
Konuşmasının sonunda günümüz eğitim sistemine ve üniversitelere de değinen Thrun, bugün üniversitelerin hayat boyu öğrencilerine servis vermediğini ve mezun olduktan sonra onları yeteri kadar desteklemediğini ve bunun önemli bir açık olduğunu söyledi. Udacity ile aslında eğitimi hayat boyu süren bir servis olarak konumlandırdıklarını ve bu sayede geleneksel üniversitelerin gelecekte önüne geçeceklerine inandığını da dikkat çeken açıklamları arasındaydı.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap