Tarayıcıda Bitcoin: W3C tarafından kripto para destekli tarayıcı API'si

Tarayıcıda Bitcoin: W3C tarafından kripto para destekli tarayıcı API'si

En iyi teknoloji şirketlerinden bir grup geliştirici kısa bir süre önce kripto paralarla mal ve hizmet alımını kolaylaştıran bir tarayıcı API'si oluşturdu.

W3C'nin (World Wide Web Consortium) yardımıyla başlatılan çalışmada Apple, Google, Microsof, Facebook ve Mozilla'nın desteği bulunuyor. İlk olarak 2013 yılında başlatılan bu çalışmanın ana amacı para bağımsız bir ödeme standardı için bir altyapı hazırlamaktı.

Bitcoin ve genel olarak kripto paraların ivme kazanmaya devam etmesi karşısında kayıtsız kalmayan W3C, hazırladığı bu altyapıya Bitcoin'i de entegre ederek yayına aldı.

Geçtiğimiz perşembe günü duyurulan API şu anda Google'ın Chrome, Microsoft'un Edge, Apple'ın Webkit'i, Mozilla'nın Firefox'u, Samsung'un İnternet Tarayıcısı ve Facebook'un uygulama içi tarayıcısı gibi tarayıcılarda kullanılabiliyor. Bu API etkinleştirildiğinde ödeme isteği API'si aracılığıyla Bitcoin ve Ether'de dahil bütün onaylanmış kripto paralar da dahil yeni ödeme türlerine izin verecek (geleneksel ödeme yöntemleri de tabi ki yer alıyor) ve tüm akış tarayıcıda depolanacak.

Hali hazırda ödeme yaparken tarayıcı tarafından otomatik olarak doldurulan bilgilerimiz (benzer bir API sayesinde sağlanıyordu) için genişletilmiş bir hizmet olarak düşünebiliriz bu özelliği. Ödeme yöntemleri alanından aşağı doğru açılan menü aracılığıyla yeni ödeme sistemleri seçilebilecek.

W3C ödemeler faaliyeti başkanı Ian Jacobs, geliştiricileri yeni eklenen ödeme seçeneklerini destekleyen kodlar yazmaya davet etti. Böylece bu yeni ödeme modelleri daha fazla kullanılabilecek.

Ian Jacobs sürecin göründüğü kadar kolay olmadığını belirtiyor.

Süreç iki aşamadan oluşuyor ve hem tüketici hem de satıcı tarafına büyük iş düşüyor. Satıcıların, yeni geliştirilen API'yi indirip kendi sistemleri ile entegre hale getirmeleri gerekirken aynı zamanda tüketicilerin, tarayıcı eklentisini indirip hangi ödeme sistemlerini desteklediklerini (tercih ettikleri ödeme yöntemlerini) belirlemeleri ve kullanmaya başlamaları gerekiyor. Böylece satıcılar da kullanıcıların tercihlerine göre hangi ödeme sistemlerini aktif etmeleri gerektiğine, hangi alana daha fazla eğilmeleri gerektiğine karar verebilecekler.

Önümüzdeki ay düzenlenecek olan ödeme sistemleri etkinliğinde Google ve Mastercard'ın bu API'yi nasıl kullandıkları bir demo ile gösterilecek.

Ian Jacobs, "yeni API'yi ilk kullananları yıl bitmeden görmeye başlayacağız ve inanıyorum ki 2018 yılı ortalarında kullanımının yaygınlaştığını göreceğiz" diyerek bu konuyla ilgili oldukça iyimser olduğunu gösteriyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.