Kritopara madenciliği artık eskisi kadar karlı bir iş değil ama hem yeni kriptoparalar hem de yeni madencilik yöntemlerinin önüne geçilemiyor. İnternet sitesi ziyaretçilerinin işlemci gücünü kullanarak Monero madenciliği yaptıran Coinhive de bunlardan biri.
Coinhive, internet sitesine yerleştirilen JS koduyla çalışan bir kriptopara madencisi. İlgili kodu eklediğiniz sayfayı ziyaret eden kişi tarayıcısı üzerinden işlemci gücünü sizinle paylaşmış oluyor ve Monero kazanmaya başlıyorsunuz. Ziyaretçinin yüzde 20/30 oranında işlemci gücünü kullanabilen Coinhive, bu kodun sitenin tamamına yerleştirilmesine izin vermiyor ki farklı sayfalara eklense de tek bir sayfadaki kod aktif olarak işlem yapıyor. Yani ziyaretçileriniz Coinhive kodu eklediğiniz 3 farklı sayfayı aynı anda açsa da sadece tek bir işlemci yapılıyor. (Zaten aksi takdirde kullanıcının işlemcisini tamamen sömürme gibi bir durum söz konusu olabilir.)
Coinhive, bu yenilikçi yöntemle özellikle içerik/medya sitelerinin reklam tabanlı gelir modelinden kaçabileceğini belirtiyor. Kullanıcıların reklamlardan rahatsız olduğu ve reklam engelleyici eklentiler kullandığı herkesin malumu. Ancak işlemci gücünü paylaşmaya hazır olup olmadığı da ayrı bir soru işareti. Diğer yandan reklam/script engelleyici eklentiler Coinhive’e de dur diyebiliyor fakat bu konuda kullanıcıların ne kadar dikkatli olup olmayacağı ayrı bir soru işareti.
Zaman içinde bu yöntemi kullanan farklı seçeneklerin hayatımıza girmesi mümkün. Buna karşılık reklam engelleyici eklentilerin de bu tür scriptleri otomatik olarak engelleyebileceğini düşünebiliriz. Dolayısıyla taraflar arasında yeni bir rekabetin başlaması işten bile değil. Diğer yandan kullanıcıların işlemci gücünü paylaşmaya ne kadar hevesli olduğu işin en önemli tarafı. Reklam görmek istemeyen, bağış yapmayan ve cebinden para da çıksın istemeyen ziyaretçiler en azından bir kaç site için bu fedakarlığı yapabilir-mi?
Bu sorunun yanıtı siteye ve kullanıcıya göre değişebilir. Örneğin Pirate Bay, CoinHive ile elde edilen gelirin reklamları kaldırmayı sağlayabilecek kadar iyi olduğunu söylüyor ama bu testi sadece 24 saat gibi kısa bir süre için yaptı. Zira ilgili sayfalara giren kullanıcılar işlemci paylaşımının olumsuz etkisini görmüş ve hiç şüphe yok ki kullanıcı deneyiminin kötüye gitmesi her girişimin sonunu getirebilecek kadar önemli bir durum.
Coin-hive’in dijital yayıncılık açısından gerçekten çok çarpıcı bir girişim olduğunu söyleyebilirim ama erken konuşmak yerine biraz daha bekleyip bu modelin kullanımının yaygınlaşıp yaygınlaşmayacağını beklemekte fayda var. Belki de bu yöntem dijital yayıncılıkta niteliği ön planda tutan ama gelir elde etmek isteyen Medium gibi girişimler için de bir ilaç olabilir. Ne dersiniz?
Detaylı bilgileri coin-hive.com adresini ziyaret edebilir ve eğer kullanırsanız sonuçlarını bizimle paylaşabilirsiniz.