Geçtiğimiz Haziran ayında Fransa, 2040 yılında benzinli ve dizel otomobillerin satışının yasaklanacağını açıklamıştı, Temmuz ayında ise aynı açıklama Birleşik Krallık'tan gelmişti. Şimdi fosil yakıtlara veda etme sırası Çin'de!
Fosil yakıt kullanan araçların satışını durdurmayı planlayan Çin, aslında dünyanın en büyük araç pazarına sahip. Üstelik ülkede geçtiğimiz yıl 28,03 milyon araç satıldı. Satış rakamlarını 2015 ile kıyasladığımızda ise yüzde 13.7 oranında bir artış görüyoruz. Çin büyük ihtimalle bu artışı elektrikli araç satışı üzerinde de yakalamak istiyor. Endüstri ve Bilgi Teknolojileri Bakan Yardımcısı Xin Guobin bu konuda: "Bu hamlenin Çin'in otomobil endüstrisinin büyümesi üzerinde ve çevre üzerinde büyük bir etkisi olacak." dedi.
Üreticileri yeni elektrikli araç üretimine teşvik etmek için yabancı araç üreticilerinin yerel üreticiliği ile ortaklığa gitmesine dahi izin veren Çin, elektrikli araçlar konusunda oldukça istikrarlı. Daha önce dünyanın en hızlı elektrikli aracını üreten ülkeden de aksi beklenemezdi.
Zira Çin sadece yabancı üreticilere değil fason üreticilere de kolaylıklar sağlıyor. Çin Hükümeti fason üreticiler için özel program oluşturmanın yanı sıra devlet yardımlarında da bulunuyor. Bu durum doğal olarak elektrikli araç satışlarında olumlu bir etki yaratacaktır. Ancak benzinli ve dizel otomobillerin yasaklanmasıyla beraber üreticiler eğer hala hibrit araç satışında bulunursa tüm ülkede ticaret yapmaları mümkün olamayacak.
Üstelik Çin otomobil pazarında elektrikli araç üretmek isteyenler büyük bir rakiple de karşı karşıya kalıyor. Geçtiğimiz yıl dünyanın en büyük elektrikli araç üreticisi unvanını kazanan BYD, ürettiği küçük elektrikli aracın satışlarının, şirketin toplam satışların yüzde 75'ini oluşturmasını bekliyor. Bakalım BYD karşısında yeni üreticiler sağlam durabilecek mi? Yine de Çin'de 1 Milyon kişiyi aşan 100 şehir olduğunu düşündüğümüzde bu pazarda herkesin kendi yerini bulabileceğini söylemek de mümkün.