Avrupa Birliği'nin (AB) Amerikan teknoloji devlerine yönelik vergileme baskıları gün be gün artıyor. Son olarak Fransa, Almanya, İtalya ve İspanya'nın konuya yönelik yayınladıkları ortak bildiri birçok Amerikan şirketinin başını ağrıtacak gibi görünüyor.
Ülkeler, Avrupa'daki Amerikan teknoloji şirketlerinin faydalandıkları düşük vergi yapılandırmalarına karşı atağa geçti. Buna göre Amazon, Google gibi çatısında birçok şirket bulunduran teknoloji şirketlerinin vergilerini gelirleri üzerinden ödemeleri gerektiğine yönelik ortak bir bildiri yayınlandı. Dijital devler, bugüne kadar yıllık karları üzerinden vergiye tabi tutuluyorlardı.
Ortak açıklama Fransa Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire, Almanya Ekonomi Bakanı Wolfgang Schaeuble, İtalya Ekonomi Bakanı Pier-Carlo Padoan ve İspanya Ekonomi Bakanı Luis de Guindos'dan geldi.
İşyeri vergilemesi masaya yatırılacak
Ülke bakanları, konuyu diğer AB ülke bakanları ile tartışmak üzere 15-16 Eylül'de Talinn'de gerçekleştirilecek olan Ekonomik ve Mali İşler Bakanları’nın Gayri Resmi Toplantısı'na taşımak istiyorlar. Buna göre firmaların sadece ikamet ettikleri yerlerde değil, değer yarattıkları yerlerde de vergi ödemeleri sağlanmak isteniyor. Bu nedenle 'Permanent Establisment' olarak adlandırılan iş yeri vergilemesi hakkında bir tartışma konusu gündeme getirilecek.
Özellikle haksız ticaret uygulamaları hakkında ortaya çıkan şikayetlere karşı bir yasa tasarlanması gündemde. Gerekçelerin en başında elbette Avrupa'nın finansal çıkarlarının korunması yer alıyor. Öte yandan Avrupalı teknoloji şirketlerinin Amerikan şirketlerine karşı rekabet etme şansını arttırmak istemeleri de diğer bir gerekçe.
Bildiğiniz üzere başta Fransa ve Almanya başta olmak üzere Avrupa Birliği ülkeleri, bir süredir yabancı teknoloji devlerinin canını sıkacak konuları gündemine taşıyor. Özellikle Fransa, ülkede faaliyet gösteren şirketlerin vergi ödemelerine yönelik yaşadığı yasal zorluklarla boğuşmuştu.
Temmuz ayında Fransız mahkemesi, Google'ın, Fransa'da operasyonlarını yürütmesine karşın ülkede "işyeri" bulundurmadığı için 1,1 milyar Avro’yu bulan geri vergilemeyi ödemekle yükümlü olmadığına karar vermişti. Olayın ardından ülke temsilcileri AB vergi kurallarının sıkılaştırılmasına yönelik baskıları arttırmıştı.
2016 yılında Apple'ın İrlanda'da 13 milyar Avro ek vergi ödemesi gerektiğine yönelik cezaya hükmetmesi ABD ile AB arasındaki ipleri germişti. Geçtiğimiz aylarda Google'ın Avrupa Komisyonu tarafından 2.4 milyar dolar cezaya çarptırılması da tartışmalara neden olmuştu.
Tartışmalar önümüzdeki günlerde daha da alevlenecek gibi görünüyor. Neler yaşanacak, hep birlikte tanık olacağız.