Son yıllarda Facebook'ta video paylaşımı ve görüntülemenin iyice yaygınlaşmasıyla, videolarda kullanılan müziklerin yasal hakları da Facebook için problem yaratmaya başladı. Güncel yasalara göre, plak şirketleri kullanılan müzikler üzerine haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle videoların kaldırılmasını talep edebiliyorlar.
Müzik hak sahipleri aylardır bu konu üzerinde Facebook ile anlaşmaya varıp, bu soruna bir çözüm bulmaya çalışıyorlar. Facebook bunu önlemek için telif hakları ihlal edilen müzikleri belirleyen bir sistem geliştireceği sözünü vermişti. Ancak bu gibi bir sistemi uygulamaya geçirmek en az 2 yıl gibi uzun bir zaman gerektirecek. Bu da iki taraf için de beklemesi uzun bir süre.
Yeni platform: Watch
Facebook, kullanıcılarının hali hazırda paylaştığı videoları kaldırmamak, ortaklarını telif hakkı yüzünden kaybetmemek ve reklamcılarını herhangi bir yasal sıkıntıyla başbaşa bırakmamak için bu anlaşmayı bir an önce uygulamak istiyor.
Son yapılan görüşmelere göre, Facebook kullanıcılarına videolarını müzikleriyle birlikte, yeni piyasaya sürdükleri Watch adlı video oynatma platformu üzerinden yayınladıkları gibi paylaşma imkanı verecek. Facebook ayrıca bu adımla, en fazla reklam desteğine sahip video platformu olan YouTube için bir rakip geliştirerek ek bir reklam geliri elde etmeyi de amaçlıyor.
CEO Mark Zuckerberg'e göre birkaç yıl içerisinde videolardan elde edilecek kazanç sosyal medya devi Facebook'un ne derece başarılı bir performans sergilediğini göstermiş olacak. Bununla birlikte yatırımcıları da bu konuda bilgilendiren Zuckerberg, ilerleyen süreçte video paylaşım miktarının yazı ve fotoğraf paylaşımlarının önüne geçeceğine de değiniyor.
Müzik endüstrisine talih kuşu
Facebook'un teklif ettiği bu ödeme, Spotify ve Apple Music gibi talebe bağlı müzik yayınlarının büyümesiyle de yükselen müzik endüstrisi için bir talih kuşu niteliğinde. Büyümenin büyük bir kısmının Spotify ve Apple gibi uygulamalar sayesinde olduğunu da söyleyebiliriz. Ancak YouTube reklamları sayesinde satışların artmış olması da söz konusu. YouTube bu konuda müzik endüstrisi tarafından, entellüktüel kesime saygı göstermediği ve müzisyenlere çok az bir miktar ödeme yaptığı için eleştirilmişti.
Şeytanla pazarlık
Tahmin edeceğimiz üzere Facebook'la bu konuda bir iş yapmaya çalışmak şeytanla pazarlığa girmek gibi bir şey olacak. İşte bu yüzden hak sahiplerinin somut bir anlaşmaya ihtiyaç duyması çok doğal. Var olan yasalar çerçevesinde kullanıcıların telif hakkı aramaksızın video yüklemeleri kaçınılmaz bir şey. Bunu önlemek için yapılacak bir anlaşma iki taraf için de iyi olacaktır.
Ayrıca müzik endüstrisi yetkilileri de Facebook'un kullanıcılar tarafından yüklenen videolardaki müziklere getireceği yeni lisans düzeniyle YouTube'un da biraz olsun bu durumdan feyz alacağını düşünüyorlar. Ancak YouTube bu yeni düzene ayak uydursa bile, yeni bir platformun kurulmayacağının maalesef kimse garantisini veremiyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap