Türkiye'de tablet ve monitor pazarları küçülürken; akıllı saat pazarı büyümeye devam etti

Türkiye'de tablet ve monitor pazarları küçülürken; akıllı saat pazarı büyümeye devam etti

GfK TEMAX'ın araştırmasına göre tüketici teknolojisi ürünleri pazarı 2017 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki yıla oranla yüzde 10.3'lük bir büyüme gösterdi. Özellikle beyaz eşya sektöründe devam eden vergi indirimlerinin etkisi ile yükselişe geçen tüketici teknolojisi ürünleri pazarı, yılın ikinci çeyreğinde 13 milyar TL ciro elde etti.

2016 yılı ile kıyaslandığında pozitif büyüme oranı elde eden sektörler ise beyaz eşya, telekom, tüketici elektroniği ve küçük ev aletleri. Ofis ekipmanları ve sarf malzemeleri, görüntüleme ve bilgi teknolojileri ise tüketici teknolojisi ürünleri pazarının daralan sektörlerinden.

Geçtiğimiz yılın ikinci çeyreğinde 11.8 milyar TL ciro elde eden tüketici teknolojisi ürünleri pazarı, 2017'nin ilk çeyreğinde ise 11.7 milyar TL ciro elde etmişti. Yılın ilk çeyreğinde de olduğu gibi ikinci çeyreğinde de büyüyen telekom sektörü, 2017'nin ikinci çeyreğinde yüzde 9 büyüdü.

Akıllı saatler ve bluetooth hoparlörler yükselişte

Yılın ilk çeyreğinde sadece yüzde 3 büyüyen telekom sektörü başarılı bir ivme yakalayarak bu rakamı yüzde 9 seviyelerine kadar çekti. Bu yükselişte, akıllı telefonlar en önemli etkiye sahip. Raporda öne çıkan bir diğer not, artan depolama ihtiyaçlarına paralel olarak, cihaz hafızalarının da genişlediği yönünde. 32GB ürünlerin cirosal payının yüzde 50’ler seviyelerine, 64GB ve üzeri ürünlerin ciro payının ise yüzde 15 seviyelerine yaklaştığı görülüyor.

Bununla birlikte telekom sektörünün büyümesinde, yüzde 100’ün üzerinde bir büyüme oranı elde eden akıllı saatler ve yine çift haneli büyüme oranına sahip mikrofonlu kulaklıkların da önemli bir katkısı var. Pazarı giderek genişleyen bluetooth hoparlörlerse yılın ikinci çeyreğinde çift haneli büyümesini sürdürdü.

Monitor ve tablet pazarlarında çift haneli küçülme

Araştırmada monitor, tablet ve masaüstü bilgisayarlar gibi cihazların sınıflandırıldığı bilişim teknolojileri sektörü bir önceki yılın aynı dönemine göre ciro olarak yaklaşık yüzde 4 oranında daraldı. Daralmada asıl belirleyici iki ürün grubu ise monitör ve tabletler. 2017 ikinci çeyrek sonu itibariyle bir önceki yılın aynı dönemine göre pozitif büyüme kaydeden ürün grupları ise sırasıyla masaüstü bilgisayarlar, web kameralar, mouse ve klavyeler.

İkinci çeyrek sonu itibariyle dizüstü bilgisayar kategorisi de küçük de olsa daralma kaydetti. Ortalama fiyatı daha yüksek olan oyun bilgisayarları ise pozitif büyümeye devam etti. Oyun özellikli klavye ve mouse gibi ürün grupları da pozitif büyümeye devam etti.

Tüketici elektroniğinin yükselişi

Tüketici elektroniği ise televizyonlar sayesinde başarılı bir dönem geçirdi. Tüketici elektroniği sektörü yılın ikinci çeyreğinde 1.5 milyar TL ciro elde etti.

Yılın ikinci çeyreğinde özellikle büyük ekranlı televizyonların tercih edildiğini de ekleyelim. 55 inç üzeri televizyonlar geçtiğimiz yılın aynı dönemine oranla çift haneli büyüme performansı göstermiş. Yılın ikinci çeyreğinde önemli bir büyüme gösteren beyaz eşya sektörü, toplamda 3.6 milyar TL ciro elde etmeyi başardı. Küçük ev aletleri ise ikinci çeyrekte 1.2 milyar TL ciro seviyelerine kadar ulaştı.

Yukarıda da belirttiğimi üzere 2017'nin ikinci çeyreğinin kaybedenleri ise bilgi teknolojileri, ofis makineleri/sarf malzemeleri ve görüntüleme sistemleri sektörü. Yılın ikinci çeyreğinde bilgi teknolojileri 1 milyar TL, ofis makineleri/sarf malzemeleri 106 milyon TL ve görüntüleme sistemleri ise 29 milyon TL ciro elde edebildi.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.