Hackerlar milyonlarca Instagram hesabının bilgilerine erişti

Hackerlar milyonlarca Instagram hesabının bilgilerine erişti

Bu haftanın başında Instagram'ın API'sinde yer alan bir bug sayesinde hackerlar 6 milyon Instagram hesabının telefon numarasını ve e-posta adresini ele geçirdi. Birkaç gün boyunca hackerların bu bilgilerle ne yapacakları tartışıldı. Ne yazık ki hackerlar bu bilgileri internette satmaya başladı.

Hackerlar, API'deki bug'ı kullanırken aralarında hesabı iki günün önce hacklenen Selena Gomez'in de bulunduğu ünlüleri ve onaylı hesapları hedefledi. Bug'ı Selena Gomez'in ve eski erkek arkadaşı Justin Bieber'ın çıplak fotoğraflarını, şarkıcının 125 milyon takipçisiyle paylaşmak için kullanan hackerlar 1000'in üzerinde ünlünün, sporcunun, medya yüzünün ve fenomenin de bilgilerine sahip.

Aynı zamanda onaylanmış hesaba sahip olamayan kullanıcıların bilgilerini de satan hackerlar, bu devasa bilgi yığınını bitcoin üzerinden 10 dolara satıyor.

Instagram CTO'su Mike Krieger ise konu hakkında: "Özellikle hangi hesapların etkilendiğini belirleyememiş olsak da, bu durumdan az sayıda Instagram hesabının etkilendiğine inanıyoruz." açıklamasında bulundu.

Ancak 700 milyon kullanıcıya sahip olan Instagram için, bilgileri çalınan hesap sayısının 6 milyon olması aslında "az sayıda" tabirinden oldukça uzak. Üstelik telefon numarası ve e-mail adresi çalınan hesapların, Instagram'ın popüler isimlerine ait olduğu düşünüldüğünde Instagram'ın bu krizi atlatmak için daha farklı açıklamalar yapması gerekebilir.

Her şeye rağmen hackerların bilgileri satışa çıkardığı Doxagram sitesi kapatıldı. Ancak bu kapatılma durumunun ardında Instagram'ın yer alıp almadığı bir soru işareti.

Her ne kadar site üzerinde yapılan bilgi satışı sona ermiş olsa da hackerların elinde hala bir kaç tanınmış kişinin telefon numarası mevcut. Bunun yanı sıra hackerların başka yolları deneyerek bilgileri satmaya devam etmesi de mümkün. Kaldı ki bu bilgileri satın alan bir takım kişiler de internette bilgi satışına devam edebilir.

Instagram API'sinde yer alan bug'ı düzelttiğini ve hukuki yaptırımlara başvurduğunu ifade ediyor. Yine de bu bug Instagram'ın sisteminde yer alan bir takım zayıflıkları ortaya çıkardı. Açıkçası şirketin hem ünlülerin hem de olağan kullanıcıların hesaplarını korumaya almak için yeni bir geliştirme yapması gerekiyor.

Krieger bu konuda: " Instagram'da ilk günden bu yana topluluğu korumak önemli olmuştur ve biz düzenli olarak Instagram'ı daha güvenli bir yer yapmak üzerine çalışıyoruz. Bu olay yaşandığı için çok üzgünüz." açıklamasında bulundu.

En popüler sosyal ağlardan biri olan Instagram'ın bu konu üzerinde ne gibi geliştirmeler yapacağını bekleyip göreceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.