Google Quickdraw ile yapılan milyonlarca kötü çizimi ve analizlerini yayınladı

Google Quickdraw ile yapılan milyonlarca kötü çizimi ve analizlerini yayınladı

Google'ın geçtiğimiz yıl yapay zeka ve makine öğrenmesi alanında yayına aldığı projelerinden biri olan Quick Draw, ilk meyvelerini vermeye başladı. Dünyanın her bir köşesinden milyonlarca farklı çizim yükleyen kullanıcılar bu deneyimden bir analiz yapılmasını sağladı.

Google, yapay zeka alanında çalışan kişilerin kendi teknolojilerini geliştirebilmeleri için yapılan çizimlerden 50 milyon adet çizimi yayınladı. Bu çizimleri nasıl kullanacağınız tamamen sizin elinizde, fakat konumuz şimdilik bu değil.

Yayınlanan 50 milyon çizim arasında analizler yapan Google, ülkelere göre çizimlerin ne kadar farklılık gösterdiğini ve bazı konularda dünyanın ne kadar benzer şekillerde düşündüğünü ortaya çıkardı.

Ülkelere göre "kedi" suratının benzer olması, kültürel bir kalıtımın ötesinde olmalı. Ya da yukarıdaki sandalye görsellerinde Kore ve Rusya'nın yan perspektiften bu sandalye çizmiş olması, makine öğrenmesi ile çözmemiz ve yapay zeka teknolojimize öğretmemiz gereken bir şey.

Bir diğer detay ise Google'ın blogunda paylaştığı "spesifik" konular. Örneğin yapılan ayakkabı çizimleri sayesinde makine öğrenimi artık özel bir ayakkabı modelini tanımlamayı öğrenmiş ve bu model "sneakers" olarak bildiğimiz ayakkabı modeli. Yapılan milyonlarca çizimin ortak noktasının sneakers olması, makinenin sadece bu modeli tanımasına neden oluyor. Yani bir kadın ayakkabısını sorduğunuz zaman veya çok farklı bir kundura modeli sorduğunuz zaman sistem bunu tanımlayamayabilir.

İnsan beyninin (kullanabildiğimiz kadarıyla) algıları sandığımızdan çok daha farklı, karmaşık ve aslında sınırlı. Yapay zeka dediğimiz şey de geleneksel kodlarla "insanlar" tarafından öğretilebilen bir şey olduğu için bu sınırımız şimdilik teknolojiye de yansımış oluyor. Bir başka örnekle açıklayacak olursak "ünlü fizikçiler" kategorisinde her zaman erkek fotoğrafları aratılması sonucu makine öğrenmesi bu alandaki ünlü "kadın" fizikçileri tanımamaya başlar. İşte bu nedenle Google "düzeltme ve öneri" alanlarını sıkça kullanmamızı bekliyor. Google bu konuyu açıklayan çok güzel bir video da yayınladı.

Sonuç olarak Google'ın yayınladığı bu 50 milyon çizim ile yapılabilecek bir çok analiz, öğrenebileceğimiz bir çok ders olduğuna eminim. Daha önemlisi Google'ın zaman içerisinde 750 milyon çizimi daha yayınlayacak olması. Bu nedenle makine öğrenimi ve yapay zeka alanında çalışıyorsanız Google'ın araştırma blogunu takip etmeyi unutmayın. Eğer bazı çıkarımlarınız olursa bizimle paylaşmayı da ihmal etmeyin.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.