Türkiye’nin 2017 ilk yarı internet reklam raporu

Türkiye’nin 2017 ilk yarı internet reklam raporu

Gemius, 2017’nın ilk yarısı için AdMonitor raporunu yayınladı. Türkiye haricinde 12 ülkenin daha raporunu ve ülkeler arası karşılaştırmasını bulabileceğinizi belirtelim. Sektör bazlı tıklama oranı, en çok kullanan reklam formatlarının da aralarında bulunduğu bilgilerin yer aldığı rapora ücretsiz ulaşabilirsiniz. İnternet reklam raporunda öne çıkan detaylarla devam edelim;

Reklam tıklamalarında cinsiyet dağılımı

Rapor, Türkiye'de reklamlara tıklayan kullanıcıların yüzde 64,24'ünü erkek, yüzde 35,76'sını kadın olarak açıklıyor. İnternet kullanımında erkeklerin daha fazla olmasının doğal bir sonucu olarak tıklamalara da bu oran yansımış görünüyor.

Türkiye'deki internet nüfusunun demografik yapısı

İnternet nüfusunun yüzde 28'ini 15-24 yaş aralığı grup oluştururken onları yüzde 25 ile 25-34 yaş takip ediyor. Yaşlandıkça azalan orana sahip internet nüfusunda 35-44 yaş yüzde 22'yi, 45-54 yaş grubu yüzde 14'ü oluşturuyor. Reklam gösterimlerinde ise 25-34 yaş aralığının yüzde 26 ile başı çektiğini görmekteyiz. Takip eden gruplarsa birbirlerine yakın orana sahip 15-24 ve 35-44 oluyor. İnternet nüfusunda bu kadar etkin olmalarına rağmen reklam gösteriminde 15-24 yaş aralığının daha düşük bir orana sahip olmasını gelir gücü ile açıklamamız mümkün. Tıklamalarda ise durum oldukça ilginç 15-24 yaş grubu yüzde 18'le 3. olarak sıralanıyor. Reklamlar ilgilerini çekmiyor anlaşılan.

Türkiye'de reklama tıklama oranı

2014'ün ilk yarısında binde 3'lük bir oranda 2017'de yüzde 1,16'lık bir orana yükselmesinin üzerine düşünülmesi gereken grafik dönemse olarak yükselişi gözler önünü seriyor. Geçtiğimiz 3 yılda reklam verenlerin daha iyi kampanya malzemelerini daha iyi bir hedeflemeye ulaştığını gösteren grafiğin ilerleyen süreçte nasıl bir seyir izleyeceğini birlikte göreceğiz. Ama şunu dememiz mümkün geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre bile yaklaşık yüzde 20 tıklama artışı sağlayan reklam verenler ilerleyen süreçte bu değeri daha da artırmaya bakacaktır.

Bu yıl tıklama oranın da yaşanan artış konusunda, ülkelere bağlı tıklama oranına baktığımızda Türkiye'nin öne çıktığını görmemiz mümkün. Tıklama oranında en yüksek değere sahip olan Türkiye'yi, yüzde 1,12 ile Ukrayna takip ediyor.

Türkiye'de kampanya bağlı reklam tipleri

Banner reklamların ağırlığı kampanyalarda yerini korurken ardından gelen Rich Media oluyor. Gösterimde ise banner reklamlar oldukça önemli bir yere sahip, yukarıda grafikte olmayan bir diğer önemli detaysa Rich Media tıklama oranının düşmüş olması. Tıklama oranı yüzde 2,23 olarak açıklanan Rich media geçtiğimiz senenin aynı dönemine göre 35 baz puan daha az tıklamaya sahip.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.