Genellikle bir haberden bahsederken "Facebook'ta gördüm." kalıbını kullanıyoruz. Ancak yayıncılar bu durumda pek de memnun değil. İşte tam da bu nedenle Facebook haberlerin altına yayıncıların logolarını yerleştirerek bu algıyı değiştirmeye çalışıyor.
Daha önce yayıncılar ile arasını iyi tutmak için Instant Article tarafında da bir takım düzenlemeler yapan Facebook, bu yeni özelliği dün yayına aldı.
Facebook'un ürün müdürü Andrew Anker paylaştığı bir blog gönderisinde:"Başlangıçta bu logo uygulamasını özellikle Trending ve Search kısmında yer alan makalelerde kullandık. Fakat nihai hedefimiz bunu insanların platformumuzda haber okuduğu her alana yaymak." dedi.
Yayıncı logoları ayrıca Sayfalar üzerinden yapılan paylaşımlar sayesinde Haber Kaynağı'nda da görüntülenebiliyor.
Bu değişiklik 2016 seçiminin ardından yaygın bir eleştiri ile başlayan Facebook Journalism Project üzerinden medya şirketleriyle süre gelen tartışmasının bir sonucu olabilir.
Haberleri Facebook üzerinden okuyan kitle, içeriğin nereden geldiğine dikkat etme eğilimde değil. Pew Research Center'ın yaptığı araştırmaya göre çevrimiçi haber okuyanların sadece yarısı haberi okudukları yerin ismini verebiliyor. Tüm bunların yanı sıra diğer yayıncıların yanında Facebook da haber kaynağı olarak belirtilen isimlerden bir tanesi.
Pew'un yazdığı rapor bu konuya açıklık getiriyor:"Linkleri takip eden kişilerin yüzde 14'ü haftada en az bir kere CNN ismini verdi, benzer bir şekilde yüzde 12'lik kısım Fox News ismini verirken yüzde 10'luk bir kesim de haberi üreten yer Facebook olmadığı halde Facebook ismini verdi."
Logolar insanlar belli bir konuyu arattığında görüntülenebileceği gibi masaüstünde ve mobilde de görüntülenebilecek. Ancak bunun için yayıncıların logolarını sisteme yüklemesi gerekiyor. Yapılan değişiklik küçük olsa da bu yayıncıların bilinirliği için büyük bir adım.
Facebook'un yayıncılarla olan ilişkisi gün geçtikçe güçleniyor. Trafik çekme bakımından yayıncılar için önem taşıyan Facebook'un içeriklere ödeme yapma ve kaliteli gazeteciliği arttırma gibi girişimleri de dikkat çekiyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap