Yazılımdan para kazanmak dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’de de "dot com" şirketleriyle başlamadı. Ülkemizde bilgisayarlarla tanışan üretken ilk nesil, kurumsal yazılım şirketlerinin temellerini 1980’lerde atsa da B2B modeliyle çalışan bu şirketler medyada kendine fazla yer bulamadı. Temelleri 1989’da atılan CPM Yazılım da bu şirketlerden biri ve yerli yazılım şirketlerinin hızlı büyümesine öncülük etmek istiyor.
CPM Yazılım, 1989’da çok kapsamlı bir yazılım firması olarak sektöre giriş yapan bir şirket. Sanayi sektörü başta olmak üzere çok farklı sektörlere hizmet veren CPM, konfeksiyondan mobilyaya, otomotivden enerjiye uzanan bir çok sektöre farklı yazılım çözümleri sunuyor. Özellikle CPM ERP ile stok takibinden malzeme ihtiyaç planlamaya, risk yönetiminden kredilere kadar entegre bir sistem sunuyor. Uygulama ve satış sonrası destek hizmetleriyle Türkiye’nin 5 bölgesine hizmetlerini ulaştırıyor.
15 milyon TL ciro, 250 çalışan
CPM Yazılım Yönetim Kurulu Başkanı Recep Palamut, CPM Yazılım’ın 2016’da 15 milyon TL ciro elde ettiğini ve 150’si İstanbul’da olmak üzere toplam 250 kişilik bir ekip kurduklarını paylaşıyor. İstanbul’daki istihdamın önceki yıla oranla yüzde 182 arttığını ekleyen Palamut, bugüne kadar 500’den fazla firmaya yazılım hizmeti sunduklarını ve ERP sektöründe yüzde 30 pazar payına sahip olduklarını dile getiriyor.
Palamut Group'un kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı olan Recep Palamut, aslında ticaret ve sanayi kökenli bir iş adamı. Ancak teknoloji/yazılım alanında yatırım yapmaktan çekinmemiş ve geçen yıl CPM Yazılım’ı satın alarak önemli bir karara imza atmış. Palamut, bu yıl sonunda yıllık cironun yüzde 25 büyümesini öngördüklerini söylüyor ve "Türkiye’nin her bölgesine ulaşarak, yazılım sektöründe akla ilk gelen Türk yazılım firması olmak istiyoruz." diye ekliyor.
CPM Yazılım, muhasebe, stok takibi gibi tek bir dikeye odaklanmak yerine bir şirketin tüm iş süreçleri için aynı dili konuşan yazılım ürünleri ailesi geliştiriyor. Recep Palamut, zor ama bir o kadar da önemli bir misyon ile hareket ediyor ve şunları paylaşıyor;
Türkiye’nin yazılım konusunda akla ilk gelen ülkelerden biri olması için çalışmayı vizyonumuz olarak belirledik. Sektörümüz şu anda 100 binden fazla istihdam ile ülke ekonomisine en çok katkı sağlayan sektörlerin başında gelmektedir. Yerli yazılım firmalarının sayısı ne kadar artarsa ve ne kadar nitelikli çalışmalar yürütülürse ülkemizin ekonomik olarak kalkınması o kadar kolay olacaktır.
İran pazarına açılacak
Türkiye’de kurumsal yazılım pazarının bu yıl TL bazında yüzde 25-50 bandında büyümesi bekleniyor ama CPM Yazılım, bir yandan da fizilbilitesini yaptığı İran pazarında açılmak için Farsça program geliştirmeleri yapıyor. Geçtiğimiz aylarda, İstanbul ofisi Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Ar-Ge Merkezi olarak tescil edilen CPM Yazılım, 2018’de 10 milyon TL’lik bir yatırımla Ar-Ge yatırımlarını sürdürmeyi planlıyor.
Türkiye’de sanayi/ticaret kökenli iş adamlarının teknoloji/yazılım sektörüne doğru bir bakış açısıyla yönelmesinin ne kadar önemli olduğu malum. Recep Palamut’un da bu minvalde olumlu adımlar attığını söyleyebiliriz ve elbette CPM Yazılım’ın neler yapacağını bekleyip görmek gerekiyor.
Eğer kaçırdıysanız Türkiye'nin kurumsal uygulama yazılım pazarına dair IDC raporuna göz atabilirsiniz.