Ethereum yeni bir işlem rekoru kırdı

Bitcoin'in kripto para piyasalarında birçok anlamda lider olması, onun her açıdan "çok daha iyi" olduğu anlamına gelmiyor. Ethereum, bitcoinin işlem rekorunu altüst etmiş durumda. Ethereum ile bir günde 400 binde fazla işlem gerçekleştirilerek tüm zamanların rekoru dün kırıldı. Üstelik bu rekor bitcoin ile bir güde yapılan en fazla işlem sayısından 40 bin adet daha fazla.

Yüksek işlem hacmi, ether fiyatlarında ciddi bir oynamaya neden olmasa da ihmal edilmemesi gereken farklı bir sonuca yol açmış olabilir. Şimdiye kadar ether fiyatları genelde bitcoin fiyatıyla orantılı olarak artıp azalırken, bitcoin fiyatındaki son dönemdeki hızlı dalgalanma, ether fiyatlarına aynı şekilde yansımadı.

İskandinav seyahat yönetimi şirketi ATPI'nin Ürün Geliştirme Başkanı Trond Vidar Bjorøy bunun bir kaç nedeni olabileceğini belirtiyor:

  1.  Bitcoin'in son yükselişinin bir parçası olmak isteyen yatırımcılar ether'leri satıp bitcoin'e yatırım yapıyor. Bu da ters etkiye neden oluyor.
  2. Son zamanlarda artan ethereum tabanlı ICO'ların artışı ve bu girişimlere yatırılan ether'ler fiyatı etkiliyor.
  3. "Whale Games" adı verilen balina oyunları yani büyük yatırımcıların manipülasyonları fiyatları ciddi oranda aşağı çekiyor.

Fakat tüm bunlara rağmen ethereum'un kırdığı bu işlem rekoru, fiyatların artmadığı bu dönemde ağın ciddi olarak kullanıldığı anlamına geliyor. Diğer ağlara göre ethereum ağı daha fazla kullanılıyorsa, bu değeriyle ilgili fikir veriyor ve çok geçmeden bunun fiyatlarına da yansıyabileceğini gösteriyor.

Ethereum 3.0 güncellemesi için geri sayım sürüyor

Son ethereum güncellemesiyle fiyatların yaklaşık yüzde 430 artmış olması, yatırımcıları Metropolis adındaki bir sonraki büyük güncellemenin de benzer bir etki yaratacağına inandırıyor yatırımcılar. Ethereum 3.0 güncellemesi, ölçeklenebilirliği ve gizliliği artırmak ve enflasyonu düşürmek gibi bazı protokol güncellemeleri içeriyor.

Metropolis güncellemesinde oldukça dikkat çeken yeniliklerden biri de "zero knowledge transactions" yani kimin, kime ne gönderildiğinin kesinlikle bilinemeyeceği tamamen anonim bir işlem modeli; gizliliği artırmak açısından oldukça değerli. Bir diğer yenilik ise enflasyonu düşürmek amacıyla madencilerin ödüllerinin yüzde 40 düşürülmesi. Yeni güncellemeyle blok başına ödül 5 ether'den 3 ether'e düşürülecek. Güncellemenin Ağustos-Eylül döneminde yapılması bekleniyor.

Gözlerin bitcoin'e odaklandığı son dönemlerde diğer kripto paraları da gözardı etmememiz gerektiğini hatırlatıyor bize bu gelişmeler.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.