Kıtalararası ticaret giderek kolaylaşsa da halen bazı yarı-otomatik modellere ihtiyaç duymuyor değiliz. Glocalzone da bu modelde bir girişim ve kendi ülkenizde bulamadığınız ürünleri seyahat eden gezginler aracılığıyla başka ülkelerden sipariş edebilmenizi sağlıyor.
Yurt dışında benzer örneklerini gördüğümüz Glocalzone, İzmir’de filizlenen bir girişim. 2016 yılı sonunda Burak Sönmez ve İclal Keskin tarafından geliştirilme süreci başlayan girişim, Haziran ayından bu yana 200 üye, 42 seyahat ve 58 ürün ile ziyaretçilerini karşılıyor. “Hiçbir şey ulaşılamaz değildir” mottosuyla hizmet veren girişim hem yerinden kalkmadan yurt dışındaki ürünlere sahip olmak isteyenleri hem de seyahat ederken az da olsa ek gelir elde etmek isteyenleri hedefliyor.
İzmir merkezli girişim Glocalzone’un kurucuları, kendi ihtiyaçlarından hareketle bu işe adım attıklarını ve konuya gerçekçi bir şekilde yaklaştıklarını ifade ediyorlar. Kargo ücretlerinden gümrük işlemlerine kadar çeşitli sorunların çözülmeyi beklediğini söyleyen girişimciler, yerleşik ve gezgin kullanıcıların bilgilerini korumaya özel itina gösterdiklerini de ekliyorlar.
Küresel hedefli bir girişim
Yaşar Üniversitesi Kuluçka Merkezi girişimlerinden biri olan Glocalzone, Erasmus öğrencilerine dönük bir ağ olan Esn Turkey ve İzmir Ticaret Odası tarafından da destekleniyor. Bu desteklerle yeni kullanıcılar kazanmayı hedeflerken, kazandığı kullanıcılara da etiket(çıkartma) ve kartpostal gibi küçük hediyeler göndererek samimi bir ilişkinin temellerini atmak istiyor.
Gelir modeli alım-satım işlemlerinden alınan komisyona dayalı olan Glocalzone, halen test/beta aşamasında. Site tamamen İngilizce hizmet veriyor ama pazar-ürün uyumunun ülkeden ülkeye değişeceğini söyleyebiliriz. Dolayısıyla Türkiye’de yaygınlaşmasa da bu modelin yurt dışındaki belirli ülkelerde tutacağını söyleyebiliriz. Eğer siz de bu pazarın potansiyel kullanıcıları arasındaysanız Glocalzone.com'a üye olarak harekete geçebilirsiniz.