BitClave: Google'a alternatif blockchain girişimi [Röportaj]

BitClave: Google'a alternatif blockchain girişimi [Röportaj]

Blockchain girişimleri, kısmen ICO'lar sayesinde, görülmemiş bir hızla çoğalıyor. Airbnb'den PayPal'a bugün kullandığımız hemen hemen tüm servisler, dağıtık bir yapılanmayla yeniden yorumlanıyor. BitClave ise Google'ı blockchain odaklı bir şekilde yeniden yorumlayan bir girişim. BitClave internetten yapılan aramaları Google ve benzeri merkezi yapıların kontrolünden alıp kullanıcılara vermek; bu sayede reklamlarla gelir yaratma modelini herkese açmak istiyor. LG'nin güvenlikten sorumlu eski yürütme kurulu üyesi (CSO) Alex Bessonov imzalı girişimle ilgili, Alex Bessonov ile bir röportaj yaptık.

Kripto paralarla ne zamandan beri ilgileniyorsun? Neden?

Alex Bessonov: Bitcoinle Satoshi'nin kaleme aldığı tanıtım yazısını 2010 yılında ilk okuduğum zaman ilgilenmeye başladım. Blockchain teknolojisiyle ilgili gelişmeleri ilk günden beri takip ediyorum hatta birkaç açık kaynak projede de çalıştım. İlk etapta, kripto paraların matematik ve güvenlik taraflarıyla ilgilendim. Teknolojiye duyduğum öncelikli ilgim, daha sonra girişimcilik ilgisine dönüştü ve teknolojinin potansiyel kullanımları ve yapı bozumcu özellikleriyle ilgili düşünmeye başladım.

Blockchain ile ilgili internetin ilk zamanlarına benzer bir dönemden geçtiğimize inanan insanların sayısı hiç de az değil. Sen bu tartışmalar hakkında ne düşünüyorsun? 

AB: Çok kısa sürede anaakım öneme sahip olmayı başaran diğer bazı teknoloji trendlerinde (dot-com teknoloji balonu gibi) gördüğümüz gibi: Zamanlama her şeydir. Bir teknoloji yeniyse ve en iyi uygulamalarla birlikte yeni pazarlar henüz oluşma aşamasındaysa, daha fazla risk olduğu aşikar. Evet, dot-com balonu sırasında, fazla ilgi gören ancak sonu kötü biten birçok proje kadar, zamanın ötesinde projeler de gördük. Ancak bugün kullandığımız birçok başarılı ve dönüştürücü uygulama da o dönemde hayat buldu. Blcokchain ile benzer bir heyecan ve inovasyon trendi göreceğimizi düşünüyorum. Bugünkü trendin tam olarak bir balon oluşturup oluşturmadığına dair net bir fikrim yok. İnovasyon yapanlar ve girişimciler olarak, geçmişten ders çıkarıp, yüksek etkili teknolojilerin gelişimini daha fazla desteklersek daha iyi yapmış olacağız.

Bitclave nedir? Fikirden kuruluş aşamasına kadar planlanan süreçten bahseder misin? 

BitClave, online reklam alanlarını işletmelerin doğrudan hedeflerine en uyumlu müşterilerle bağlantılanmasını sağlayan çözümlerle yeniden tanımlayan bir blockchain girişimi. İşimizin büyük bir bölümü, online reklam endüstrisindeki aracıyı, reklam verenleri ve internet kullanıcılarını güçlendirerek ortadan kaldırmak oluşturuyor. İlk aşamada, Android için dağıtık arama uygulamasının ilk sürümünü geliştirmeyi planlıyoruz. Bundan sonra perakendecileri platforma dahil edip, onların platformda kendi uygulamalarını geliştirmelerini sağlayacak API'ları dağıtacağız.

Aracıları ortadan kaldırmak isteyen girişimler oldukça ilginç ancak internet kullanıcılarının aslında reklam görmek istemediği gerçeği düşünüldüğünde, onlara reklamı nasıl doğrudan satacaksınız? 

İnsanlar aslında umursamadıkları reklamları görmek istemiyorlar, özellikle tamamen başka bir işle ilgileniyorken. Aynı zamanda insanlar, ilgilenmedikleri reklamlar görmezden gelmek konusunda epey uzmanlaştılar. Netflix gibi abonelik modelleri, kısmen bu nedenle çok popüler. İşletmelere kendi şartlarıyla promosyon dağıtımı imkanı sağlamak, her iki taraf için de dinamikleri değiştiriyor. Lead yaratan verinin değerini kullanıcıya atfetmek, her bir satın alma kararının daha fazla ilgi görmesi etkisini yaratıyor. Sonuç olarak daha fazla etkileşimde bulunan tutkulu müşteri tabanı, markaların favori ürünlerini görmek istiyor ve markalar başarılı oluyor. Tezimiz, insanların, uygun bir şekilde teşvik edildikleri takdirde, kişisel bilgileri üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmaya daha fazla değer verecekleri ve kendileriyle ilgili reklamları daha fazla görmek isteyecekleri yönünde.

Geleceğin (ücretsiz/özgür) interneti sizce nasıl olacak? 

Biz bugün Facebook, Google ve diğer üçüncü partiler gibi kullanıcıların verilerini satan platformlar yerine kullanıcıların kendi verilerinden kar elde etmesine izin verecek bir internet hayal ediyoruz. Güvene imkan sağlayan blockchain gibi dağıtık teknolojiler, kullanıcılarına daha fazla değer sağlayan bir internet için gelecek vadediyor.

Yakın gelecek için planlarınız neler?  Erken dönem ürünümüzü çıkıp, bir başka kitle kaynak desteğiyle daha fazla fon toplamayı planlıyoruz. Bu sayede ürünümüzü iyileştirip, yeni müşteri edinimi sağlayacağız.

Eklemek istedikleriniz?

Kitle fonlamasından önceki satış döneminde müthiş pozitif işaretler aldık. 48 saat gibi bir sürede 2 milyon dolara yakın destek topladık. ICOShark gibi kripto fonlardan ve isminin açıklanmasını istemeyen bir VC'den yatırım aldık.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.