2012 yılında Ankara’da kurulan oyun geliştirme stüdyosu Panteon, hisselerinin yüzde 75’ini İstanbul merkezli mobil teknoloji şirketi Teknasyon’a satarak küresel pazarında adından söz ettirmek için kolları sıvadı.
Panteon, bir çok oyun girişimine ev sahipliği yapan ODTÜ Teknokent’te 5 yıl önce kurulan bir girişim. 2013 yılında enerjisini tamamen mobil oyunlara vermeye başlayan Panteon, bugüne kadar irili ufaklı 10 kadar oyun geliştirmiş. Bu oyunların bazılarını yurt içi ve yurt dışı firmalar için, bazıları da devlet kurumları için geliştiren Panteon, MoBu, Legendary Team, Slot Extra gibi oyunları da kendi adına yayınlamış.
Panteon, bir yandan da konuşmaları 3 boyutlu animasyon olarak Türk işaret diline tercüme eden bir teknoloji geliştiriyor ve bu iş için bir işaret dili uzmanı da istihdam ediyor.
Panteon’un kurucu ortağı Ufuk Şahin, geliştirme konusunda başarılı bir ekibe sahip olduklarını ancak bu yetenekleri gelire dönüştürme konusunda aynı başarıyı gösteremediklerini ifade ediyor ve söz konusu anlaşmayı neden imzaladıklarını açıklıyor. Şirketin yüzde 75’i için 1 milyon doları kabul ettiklerini ve şirkete ek 1 milyon dolarlık sermaye girişi sağladıklarını paylaşan Ufuk Şahin;
“Günümüz koşullarında kaliteli ürün geliştirmek başarı için yeterli değil maalesef. Bir süre sonra sonsuz bir döngü içerisinde sadece geliştiriyor ancak istediğiniz ticari başarıyı elde edemediğinizi görüyorsunuz. Teknasyon ise özellikle dijital pazarlama konusunda çok güçlü ve tecrübeli bir şirket. Şirkete sağlanan fon ve pazarlama tecrübesiyle Panteon'un geliştirme gücü birleştiğinde ortaya çok büyük başarılar çıkacağına inanıyoruz.”
açıklamasını paylaşıyor.
Çalışmalarına Ankara’da devam edeceklerini söylüyor ve ekliyor; “Ankara'nın, özellikle ODTÜ Teknokent'in bu tip yaratıcı işler için çok uygun bir ekosistem olduğunu düşünüyoruz. Büyük ve başarılı üniversiteler ve nispeten düzenli bir şehir hayatının olumlu etkilerini görüyoruz.”
Panteon'un 2015 yılında "deneysel" bir oyun olarak piyasaya sunduğu MoBu ise Apple tarafından 159 ülkede "Editörün Seçimi" olarak yayınlanmış ve 5 milyondan fazla indirilmiş ve çeşitli ödüller kazanmış.
"İki yıldır küresel vizyona sahip mobil oyun şirketi arıyorduk"
Anlaşmanın Mayıs ayında imzalandığı bilgisini veren Teknasyon kurucu ortağı Burak Sağlık ise Panteon’un oyun geliştirme ve pazarlama konusundaki tecrübesine güvenerek bu yatırımı yaptıklarını (Mustafa Sevinç, Mustafa Vardalı ile) söylüyor.
Astroloji uygulaması Astral Coach ile 3 milyona yakın kayıtlı kullanıcıya ulaştıklarını söyleyen Sağlık, uygulamayı 45 dilde yayınladıklarını ve 155 farklı ülkeden kullanıcıları olduğunu söylüyor.
“Son 2 yılda geliştirdiğimiz ve yatırım yaptığımız projelerin tümü global ölçekli. Şu anda 10’un üzerinde uygulamayı 100’ün üzerinde ülkede tanıtıyoruz. Tüm projelerimizde dünya çapında başarı hedefliyoruz.” diyen Sağlık, iki yıldır oyun sektöründe yatırım yapacak şirket aradıklarını ve “küresel çapta başarılı olabilmek için gerekli vizyonu ve çalışma azmini” Panteon’da bulduklarını paylaşıyor.
DNA’larının birbirini tamamladığına inanan iki şirketin nasıl bir uyum göstereceğini elbette zaman gösterecek ama bu tür satın almaların sektör için önem taşıdığını pekala söyleyebiliriz. Zira tek kanatla uçmaya çalışmak hiç bir girişim için uzun süreli bir başarı getirmeyecektir.
Panteon önümüzdeki dönemde İstanbul’da da bir ofis açmayı, Teknasyon ise MoBu 2 ve yeni oyun projelerini devreye almayı düşünüyor. Önemli gelişmeleri sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.