Bu kez Snapchat, Facebook'un en güçlü yanlarından birini klonladı

Bu kez Snapchat, Facebook'un en güçlü yanlarından birini klonladı

Hisse değerlerinin halka arz fiyatının altına düşmesiyle birlikte Snapchat, Facebook'u kendi silahı ile vurmaya karar vermiş gibi görünüyor. Facebook'un Power Editor'ını kopyalayan Snapchat'in bu hamlesi etik açıdan tartışılabilir ancak kesinlikle adil. Zira Facebook'un Snapchat'ten kopyalamadığı çok az özellik kaldı.

Facebook'un aksine son kullanıcıya dokunan bir özellikten ziyade Snapchat, Facebook'un en güçlü yanlarından biri olan dijital reklamcılık işini ilgilendiren bir noktada rakibini klonladı. Snapchat'in reklam panelinde görünen ve gelişmiş mod diye tercüme edebileceğimiz "Advanced Mode" büyük reklamcıların hızlı bir şekilde karmaşık reklam kampanyalarını yaratıcı varyasyonlarla yürütmelerini sağlıyor.

Büyük reklam ajansları ve markaların, reklam kampanyalarını etkin bir biçimde hedeflemesi, test etmesi ve yayınlamasına olanak sağlayarak Snap'in daha fazla para kazanması amaçlanıyor. Geçen hafta Snap'in ikinci çeyrekte açıkladığı rakamları düşünürsek "Advaced Mode" ile Snap'in dijital reklam pazarlamasında Google ve Facebook alternatifi olarak konumlandığını söyleyebiliriz.

Snapchat, reklamlar modülünü geçtiğimiz Mayıs'ta piyasaya sürmüştü. Temmuz ayında ise video dikeyinde yeni yaratımlar yapılmasını sağlayan Snap Publisher'ı yayına aldı. "Advaced Mode"un da devreye girmesiyle birlikte reklamcılar Snapchat'te artık daha kapsamlı bir hizmet alacak. Reklamcıların Snapchat'te yapabilecekleri şu şekilde:

  • Permütasyon aracı ile birden fazla reklam kampanyasını otomatik hale getirerek birbirinden farklı reklam görselleri ve hedeflemelerini kolayca çeşitlendirmek
  • Toplu halde yapılan tasarımlar ve kampanyalardaki düzenlemeler için Snap hesap çizelgelerini faydalı hale getirmek
  • Gelecekteki kampanyalarda kullanmak üzere hedef kitleyi kaydetmek
  • Farklı metrikler tarafından düzenlenip gruplanabilen performans metriklerini kullanmak ve veri aktarmak.
  • Kampanya isimlerini otomatikleştirmek

WPP, 2017'de Snapchat reklamlarına 200 milyon dolar ayırdı

Bu özellikler dünyanın en büyük ajansı olan WPP'nin de dikkatini çekmiş olmalı ki, ajansın CEO'su Martin Sorrell CNBC'ye yaptığı açıklamada 2016 yılında Snap reklamlarına harcadıkları para 100 milyon dolarken, bu sayının 2017'de ikiye katlanarak 200 milyon dolara çıktığını ifade etti. Bu açıklama Snap'in hisselerinde olumlu bir etki yarattı. Yine de bu rakam, bu yıl WPP'nin Facebook reklamları için harcadığı 2 milyar doların yanından bile geçmiyor.

Facebook, Power Editor'ı 2011 yılında piyasa sürmüştü. İlk olarak direkt reklam satışıyla işe başlayan Facebook, sonrasında self servis reklam ve self servis API'yla hayatına devam etti. Snap ise direkt reklam satışına 2014'te başladı. Reklam alanında yaptığı geliştirmelere 2016'da reklam API'ı ve ardından Mayıs ayında piyasaya sürdüğü self servis reklam aracıyla devam eden şirket, son olarak Advanced Mode'u piyasaya sürdü.

Şirketler arası yönetici transferleri

Facebook ve Snapchat'in attığı adımlar birbirine çok benziyor. Ancak bu benzerlik çok da şaşırtıcı değil. Zira Snap'in ilk COO'su Emily White daha önce, Facebook tarafından satın alınan Instagram'da çalışmıştı. Aynı şekilde Facebook Audience Network'ün ekip lideri Sriram Krishnan reklam departmanında çalışması için Snapchat tarafından işe alınmıştı.

"Advanced Mode" aracı Snapchat'in yavaş büyüyen hedef kitlesinden elde ettiği gelirleri arttırmasını sağlayabilir. Çünkü eğer şirket popüler uygulamasıyla her çeyrekte on milyonlarca yeni kullanıcı elde etmezse, Wall Street, Snapchat'ten kullanıcı başına daha fazla gelir elde edebileceğini kanıtlamasını isteyecektir. Dolayısıyla hedefleme ve içeriği yenilenmiş bu yeni reklam aracı Snapchat'in bir kullanıcı üzerinden ne kadar para kazanabileceğini gösterecek. Umarız bir zamanlar özgün çıkışıyla herkesi etkisi altına alan Snapchat, bu yeni reklam aracı sayesinde Wall Street'in beklentilerini karşılayabilir. Uzun süre Facebook'un Snapchat'in ürünlerini nasıl taklit ettiğini izledik, şimdi sıra Snapchat'te!

Öne çıkan görsel

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.