Oregon Sağlık ve Bilim Üniversitesi, ilk kez insan embriyosunun DNA'sını değiştirmeyi başardı. MIT Technology Review'un haberine göre oldukça etkin bir şekilde DNA'yı geliştirdiklerini dile getiren bilim insanları, genetik olarak modifiye edilmiş insan embriyoları için de ilk adımı atmış oldular.
Oregon Sağlık ve Bilim Üniversitesi'nden aslen Kazakistanlı bir bilim insanı olan Shoukhrat Mitalipov önderliğinde gerçekleşen proje, bilim dünyası açısından önemli bir yenilik. Resmi bir açıklama olmasa da çalışmalara yakın olan isimler, projenin Clustered Regularly InterSpaced Palindromic Repeats (CRISPR) adı verilen gen değiştirme tekniğini kullandığını belirtiyor.
Potansiyel kitle imha silahı
CRISPR, bazıları tarafından çığır açacak bir yöntem olarak görülse de, bazıları için felaket çanlarını çalıyor. Geçtiğimiz yıl ABD'nin istihbarat topluluğu U.S. Intelligence Community tarafından, tehlikeli olarak nitelendirilen CRISPR topluluk tarafından kitle imha silahı olarak görülüyor. Çok sayıda tek hücreli embriyonun değiştirilmesi ile gerçekleşen proje, konuyla ilgili eski projelerin detaylı olarak araştırılması ile ortaya çıktı. İnsan embriyolarının değiştirilmesi hakkında daha önce ortaya çıkan 3 araştırmanın Çin'den çıktığını da belirtelim.
Projenin başında bulunan Shoukhrat Mitalipov yaptığı açıklamalarda embriyo DNA'sının değiştirilmesi ile kalıtsal hastalıkların güvenli bir şekilde ortadan kaldırılabileceğine inandığını da belirtti. Araştırma sürecinin devam ettiğini ve DNA'sı değiştirilen embriyoların birkaç günün ardından imha edildiğini de ekleyelim.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap