Airbnb işe başladığında Craiglist gibi güçlü bir rakibi vardı; Quora hiç kullanıcısı olmadan nasıl içerik üreteceğini ve içerik olmadan nasıl kullanıcı kazanacağını bilmiyordu... Girişimleri bugüne getirense bu soru(n)lara verdikleri yanıtlar oldu. Airbnb'den Dropbox'a Quora'dan Tinder'a ve Foursquare'e bugün milyonlarca kullanıcıya ulaşan girişimlerin verdikleri yanıtlarsa çokça farklı platformlarda konuşuldu. Yine de bu yanıtlar yeni başlayanlar için ilham verici olmaya devam ediyor. Birçokları için geleneksel hale gelse de, hatırlamaya değer bulduklarımızdan bazılarından kısa bir derleme şu şekilde:
Airbnb rakibi Craigslist'i kaldıraç olarak kullandı
Craigslist dönemin en popüler pazar yeriydi ve Airbnb'nin Craigslist kullanıcılarını hedeflemesi gerekiyordu. Airbnb çareyi Craigslist kullanıcılarına e-postalar göndermekte buldu. Airbnb Jill B. gibi yarı-anonim isimlere ait Gmail hesaplarından Craigslist kullanıcılarına Airbnb'yi öven e-postalar gönderdi. E-postalarda kullanıcının ilanını verdiği mülkün, Airbnb adında dünyanın en büyük online kiralık sitelerinden birinde mutlaka görünmesi gerektiği söyleniyordu. Site halihazırda aylık 3 milyon sayfa görüntülenmesine ulaşıyordu.
Airbnb, bu e-postalarla birlikte ilk kullanıcılarının konutlarını fotoğraflamasına da yardımcı oldu. Fotoğraf içerikleri Airbnb'yi Airbnb yapan temel özelliklerden biri olmayı sürdürüyor. Airbnb'nin bunun için kullanıcıları ikna etmesine ise artık gerek yok.
Dropbox bir tanıtım videosuyla 70 bin kullanıcı kazandı
Tanıtım videolarının harikalar yaratabildiğini biliyoruz ve bu, Dropbox'ın kurucusu Drew Houtson için de geçerli. 2008'de Adsense üzerinden her bir yeni kullanıcı için 300 dolar harcadığı belirtilen Dropbox, farklı bir yol denemek zorundaydı. Dropbox'ın nasıl çalıştığını el yapımı bir videoyla anlatmaya karar veren Houtson, doğru bir karar vermiş olacak ki, videyu yayınladığı gecede kayıtlı kullanıcı sayısı 5 binden 75 bine çıktı. Burada görebileceğiniz video, doğru kitleyi doğru referanslar ve doğru dille hedeflemesiyle bu başarı hikayesinin bir parçası haline geldi.
Dropbox'ın bir diğer yeni kullanıcı kazanma taktiği sosyal ağlarda servisi paylaşan kullanıcılara ek 128 MB alan dağıtmasıydı. Girişim bu sayede bir ayda yaklaşık 3 milyon davetiye gönderdi.
Quora ve Reddit'in ilk içeriklerini kurucuları üretti
Kullanıcının içerik üretmesine bağımlı bir servisin çözmesi gereken ilk sorunlardan biri de, yeni içerik ve yeni kullanıcı açmazıyla ilgili. Zira kullanıcı yoksa içerik; içerik yoksa yeni kullanıcı da yok. Quora ve Reddit'in her ikisi de bu sorunu kendi oluşturduklaır içeriklerle çözdüler. Quora kurucular servisin ilk aylarında tüm soruları ve cevapları kendileri yazarken; Reddit sahte kullanıcı hesaplarından bağlantı paylaştı. Bu, sitenin birkaç güçlü kullanıcı tarafından kontrol edildiği algısını bozdu. İki girişim için de aylar süren evde içerik oluşturma süreci önce teknoloji komünitelerine ulaşmalarını sağladı. İçeriklerin yeterince ilgi çekici olması kullanıcıların tekrar tekrar siteye gelmesini sağladı.
Tinder mobil için sade bir başlangıç yaptı
Tinder "icat edilinceye" kadar arkadaşlık sitelerinde sayfalarca anket doldurulur, testler çözülür, sahte olmadığı umulan profillerle eşleştilip tanışılırdı. Tinder bu süreci kısaltıp, formaliteleri ortadan kaldırdı. Karşılıklı beğeni sağlanmadıkça kişilerin birbirine mesaj atmasını engelleyerek, arkadaşlık sitelerinde en çok şikayet edilen "mesaja boğulma" sorununu ortadan kaldırdı. Konum tabanlı bir uygulama olan Tinder, bu sayede ilk etapta küçük bir komüniteyi yönetti. İlk başladığı 2012 yılında üniversiteleri hedefleyen Tinder, girdiği her şehirde özel partiler düzenledi ve bu partilere giriş için uygulamasını yükleme ön koşulunu koydu. İlk yüklemelerin ardından hızla yayılan Tinder'ın hikayesi başlangıçta işleri basit tutmanın önemini ortaya koyuyor.
İlk müşterileri kazanmak işe başarılı bir başlangıç yapmak demek. Bunu iyi bir büyüme hikayesinin takip etmesi gerekiyor. Büyüme ise başlı başına ayrı bir konu, zira girişimlerin ilk bir milyon kullanıcısının profiliyle ikinci bir milyon kullanıcı profili birbirinden epey farklı olabiliyor. Bunun için girişimlerin belirli bir büyüme hedefine doğru, tutundurma metriklerini doğru ölçümleyerek yola devam etmeleri gerekiyor. Yeni kullanıcılarınızın ürününüzle daha iyi etkileşime girdiğini görüyorsanız, bu ürününüzü doğru şekilde geliştirdiğiniz anlamına geliyor. Yeni teknolojilerin hype'ından arınmış, belirli ihtiyaçlara doğru cevap veren girişimlerin ürünlerini günün standartlarına göre sürekli yenilemesi uzun vadede ayakta kalma şansını arttırıyor.
Serimiz Türkiye'den başarılı girişimlerle devam edecek;)