Türkiye'nin en yaygın indirim market zincirlerinden Şok Marketleri, Cepte Şok (Android, iOS) ile online alışveriş trendine katılıyor.
Cepte Şok ile mobilden ve web'den e-ticaret açılımını yapan Şok şimdilik mağazadan teslimat modelini izliyor. Yani cepten sipariş verip ürünleri kapıda teslim almıyorsunuz. Aksine alışveriş sepetinizi hazırlayıp online ödeme yaptıktan sonra ilgili markete giderek sipariş elden teslim almanız bekleniyor. Ancak ürünü alacak kişinin siparişi veren kişi olması şart değil. Dolayısıyla evden sipariş verildiğinde eve dönen herhangi bir aile bireyi markete uğrayıp vakit kaybetmeden ve ödeme yapmadan istenen ürünleri satın alabiliyor. Siparişi veren kişinin teslim alma saatini seçmesi ve cebine gelen kodu siparişi alacak kişiyle paylaşması gerekiyor.
26 mağazası e-ticaret servisi veriyor
Cepte Şok, ilk etapta Türkiye genelinde 26 mağazasında bu imkanı sağlıyor. Şok Marketleri, 74 ilde 4 bin 500'ü aşkın mağazası bulunan bir marketler zinciri ve bu özelliğiyle elden sipariş almak için gayet yaygın bir ağ sunuyor. Şok'un müşteri profilinin yönelimine göre mobil alışveriş hizmetini hızla yaygınlaştırması mümkün olabilir. Halihazırda düşük metrekareden yüksek verim almak üzere kurgulanan indirim marketleri için alışveriş deneyimini mağaza dışına taşımak verimi arttırabilecek bir faktör. Bununla birlikte ilerleyen dönemlerde eve teslimat özelliğinin bir seçenek olarak uygulamaya eklenmesi mümkün olabilir. Bu indirim marketi için ek maliyet yaratsa da, talebin artışı bu maliyeti karşılayacak oranda olabilir.
Arkasında Yıldız Holding var
Diğer yandan Türkiye'de market alışverişinin e-ticaretin bir parçası olarak çok düşük seviyede olduğunu ama giderek yaygınlaştığını söylemek yanlış olmaz. Bu dikeyde kapanan girişimler olsa da Getir gibi yenilikçi girişimler pazara bir dinamizm getiriyor. Hatırlatmak gerekirse kuruluşu 1995'e uzanan Şok Marketleri, Ağustos 2011'de Gözde Girişim (Yıldız Holding iştiraki) liderliğinde bir konsorsiyum tarafından satın alınmış ve kendini yenilemeye başlamıştı. Şok Market, 2011 yılında Yıldız Holding bünyesine katıldığında bin 200 mağaza ve 4 bin 500 çalışanı vardı. Şirket 2016 yılını ise 4 bin mağaza ve 17 bin çalışanla kapattı. Yani dört yılda dört katı bir büyüme yakaladı. Şirket 2017 yılında da her gün 3 mağaza açarak 4 bin kişiye daha iş olanağı sağlamayı hedeflediğini açıklamıştı. Şok'un e-ticaret açılımı fiziksel mağaza yatırımını yavaşlatacağı anlamına gelmiyor tam tersine tamamlayıcı bir hizmet olarak sunuluyor.