Gartner: BT harcamalarında en hızlı kurumsal yazılım dikeyi büyüyecek

Gartner: BT harcamalarında en hızlı kurumsal yazılım dikeyi büyüyecek

Moore Yasası dijitalleşmenin bedelinin giderek ucuzlayacağını söylese de bilişim teknolojileri dikeyindeki hızlı ilerleme sürekli yeni masraflar çıkarmaya devam ediyor. Gartner'ın yeni araştırması da 2017 yılında bilişim teknolojileri (BT) harcamalarının 3,5 trilyon dolara yaklaşacağını gösteriyor. En hızlı büyüme öngörülen dikeyse kurumsal yazılım pazarı.

Gartner'ın Temmuz 2017 tarihli öngörülerine göre BT harcamalarında geçen yıla göre yüzde 2,4 oranında bir artış olacak. 2016'da yüzde 0,3 olan yıllık büyüme oranı, 2018'e gelindiğinde yüzde 3,5 artışla 3,6 trilyon dolara dayanacak.

Gartner analistleri dijital iş dünyasının fikri mülkiyet hakları konusunda yeni pencereler açtığını söylüyor ve bunun yazılımla ilişkisine dikkat çekiyor. Üretimde nesnelerin interneti, finans sektöründe blockchain (blok zinciri) gibi yenilikler şirketlerin yeni harcamalarla tanışmasının önünü açıyor.

En hızlı büyüme kurumsal yazılım dikeyinde

Gartner'ın paylaştığı rakamlara göre 2017'de en hızlı harcama artışının beklendiği dikey, kurumsal yazılımlar. Veri merkezi sistemleri ve iletişim hizmetleri harcamalarında sadece yüzde 0,3'lük bir artış beklenirken kurumsal yazılım dikeyindeki artış beklentisit yüzde 7,6. Cihazlar ve BT hizmetlerinde ise ortalama 3,45 artış bekleniyor.

Kurumsal yazılım dikeyinin 2018'de ise yüzde 8,6 büyüyeceği öngörülüyor ki her ne kadar bu dikeydeki harcama hacmi diğer alanlardan düşük olsa da yeni potansiyelden pay kapma ve kârlılık açısından sanırım bir kez daha hizmet olarak sunulan yazılım (SaaS) girişimlerinin artması gerektiği noktasına geliyoruz...

Görsel Kaynak: Pexels.com

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.