Türkiye'deki mobil oyuncuların yüzde 51.6'sını kadınlar oluşturuyor

Türkiye'deki mobil oyuncuların yüzde 51.6'sını kadınlar oluşturuyor

Mobil oyun pazarı, her geçen gün istikrarlı bir şekilde büyümeye devam ediyor. Türkiye'deki mobil oyuncu profilini belirlemek için bir araştırma yapan AdColony ve Nielsen Türkiye, ülkemizde mobil oyuncuların yüzde 51.6'sının kadın kullanıcılardan oluştuğunu açıkladı.

Araştırma ise İstanbul, Ankara, İzmir, Trabzon, Gaziantep ve Erzurum başta olmak üzere toplamda 12 ilde ve 15-65 yaşlar arasında sosyo-ekonomik statü grupları arasında yapıldı. Araştırma sonucunda ortaya çıkan bilgiler ise oldukça ilginç.

Her iki kişiden en az biri mobil oyun oynuyor

Her yaş grubunda en az her iki kullanıcıdan birinin aktif bir şekilde mobil oyun oynadığını ortaya koyan araştırmaya göre, sadece gençler değil ileri yaş grupları da aktif olarak mobil oyunlar oynuyor. Yapılan anketlere göre akıllı telefon ve tablet kullanıcılarının 15-17 yaş grubunun yüzde 90.1’i, 45 yaş üzerinin ise yüzde 78’i akıllı telefonlarından mobil oyunlar oynuyor.

Mobil oyunlar oynayan kullanıcıların yaklaşık yüzde 90'ı oyunlarını akıllı telefonlarından oynuyor. Tabletler için ise oran yüzde 33 seviyelerinde. Tabii ki bunun iki temel sebebi bulunuyor birincisi tabletlerin eski popülerliğini kaybetmesi, ikincisi ise telefonların daha taşınabilir cihazlar olması nedeniyle her an yanımızda olmaları.

Aktif bir şekilde mobil oyun oynayan kullanıcıların büyük bir bölümü tek bir mobil oyunla yetinmiyor. Kullanıcıların yüzde 85'i en az iki veya daha fazla mobil oyunu aktif bir şekilde oynuyor. Haftada en az bir kere mobil oyun oynadıklarını belirte kullanıcıların oranı ise yüzde 83.

Mobil oyun konusunda kadın kullanıcılar önde

Yukarıda da belirttiğimiz üzere mobil oyuncuların yüzde 51.6'sını kadın kullanıcılar oluşturuyor. Genel olarak PC ve konsol oyunları dendiğinde erkek kullanıcıların büyük bir üstünlüğünü görüyoruz. Bu nedenle kadın kullanıcıların mobil platformlarda erkek kullanıcıları geçtiğini görmek oldukça şaşırtıcı. Kadın kullanıcıların mobil oyunları zaman geçirmek ve stres atmak için tercih ettiğini de ekleyelim.

Oynanan oyun türlerine baktığımızda ise bulmaca türü öne çıkıyor. Yüzde 30 ile tüm yaş kategorilerinde en çok tercih edilen oyun türü olan bulmaca oyunları, sadece ülkemizde değil tüm dünyada da oldukça popüler. Araştırmaya katılan kullanıcıların yaklaşık yüzde 50'si günde en az yarım saatini mobil oyunlara ayırıyor.

Araştırma ile ortaya çıkan bir diğer ilginç bilgi ise mobil oyunların ülkemizde oldukça popüler olan dizilere rakip olmaya başlaması. Mobil oyun oynama oranları en yüksek olduğu saatler yüzde 43 ile aynı anda dizilerin de yayınlandığı 20:00 - 23:00 saatleri arasına denk gelen prime time dilimi. Araştırmaya katılan mobil oyuncuların yüzde 56'sı televizyon izlerken mobil oyun oynamayı tercih ettiklerini de dile getirmiş.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.