YouTube'un yeni video formatı VR180 tanıtıldı

YouTube'un yeni video formatı VR180 tanıtıldı

YouTube, Sanal Gerçeklik (VR) kullanmak isteyen ancak prodüksiyon ve donanım açısından bunu yapmaya çekinen içerik üreticileri için yeni bir format geliştirdi. VR180 adındaki video formatı 360 derece videoların potansiyelinin keşfedilmesini sağlayabilecek nitelikte.

Goog, yakın zamanda YouTube resmi blogundan, 360 derece video kullanıcılarının yüzde 75'inin video başlangıcından itibaren sadece karşılarındaki 90 derece açıya baktığından bahsetmişti. Bu blog yazısından çıkan önemli sonuçlardan biri de insanların hala 360 derece video ile ne yapacağını bilmemesi üzerineydi. Evet, etrafta 360 derece video ile ilgili çok ses var ancak bu format hala tam anlamıyla keşfedilmiş değil.

Söylenenlere göre VR180'in varlığı 360 derece videolar için bir tehdit değil. 360 derece video formatı da sitede hala mevcut ve kullanılabilir durumda. Üstelik YouTube bu formatı desteklemeye devam edecek.

VR180 formatının bir amacı içerik üreticilerinin VR formatına daha kolay alışabilmelerini sağlamak. Teknoloji geliştikçe YouTube da bu gelişmeden uzak kalmak istemiyor. Dolayısıyla kullanıcıları ara bir sürece tabi tutuyor. Böylece içerik üreticileri, geleneksel videodan ayrılmadan VR kullanıcılarına da bir deneyim sunabiliyor. Öyle ki YouTube'da VR Ürün Yöneticisi Lideri Erin Teague bu konu hakkında: "İçerik üreticiler prodüksiyon tekniklerinde bir şey değiştirmek zorunda değiller" diyor.

VR180 formatının en güzel özelliği de içerik üreticilerinin Cardboard ve Daydream gibi başlık kullananlar için fazladan içerik sunmasını sağlaması. YouTube, ayrıca bu videoları PlayStation VR YouTube uygulamasında da görüntülenebilir kılacak.

VR180 aynı zamanda canlı yayını da destekliyor

4k çözünürlükteki kürenin sadece yarısını görüntüleyerek daha keskin görüntüler elde ediliyor. Bu sayede stereoskopik 3D görüntü de izlenmeye değer bir hal alıyor. Aynı zamanda uygulamanın içindeki görüntüler 360'larda olduğu gibi piksellerden oluşmuyor bu da izlenmeyi kolaylaştırıyor.

Daydream, kompakt çift lensli ve ufak makineler için VR180 sertifikasını alabilmek üzere LG ve Lenovo gibi kamera üreticileri ile çalışıyor. Bu kameralar, bu yılın sonunda piyasaya sürülecek. Yeni kameraları denemek için sabırsızlanan vloggerlar için ise güzel bir haberimiz var. YouTube birkaç kamerayı içerik üreticilerine sunacak. Tabi bunun için içerik üreticilerinin YouTube'a bir başvuru yapması şart.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.