Uber'in Türkiye organizasyonunu kuran Austin Kim, yeni ve bu kez baştan sona yerli bir araç çağırma uygulamasıyla karşımızda. GelGit adlı yeni uygulama, İzmir Çeşme ile başlayıp tüm Türkiye'ye yayılmayı hedefliyor.
15 Haziran itibariyle İzmir Havalimanı-Çeşme ile Çeşme ve çevresinde belirli rotalarda hizmet veren GelGit, rakipleri gibi son model araçlarla ve ulaşım deneyimiyle farklılaşmak istiyor. App Store ve Google Play'de yayınlanan GelGit mobil uygulaması üzerinden anlık araç çağırmak ya da sonraki bir tarihe rezervasyon yapmak mümkün.
GelGit, gerek gittikçe kalabalıklaşan araç çağırma uygulamaları pazarına girişi, gerekse kurucu profilleriyle bizim için yeterince dikkat çekici bir uygulama. Hakkında merak ettiklerimizi de doğrudan Austin Kim'e sorduk:
Austin Kim kimdir? Türkiye'ye olan ilginiz, Uber deneyiminiz ve diğer çalışmalarınızdan bahseder misiniz?
1991’den beri Türkiye’deyim. İş hayatıma finans sektöründe başladım ve çeşitli yabancı yatırım fonlarında çalıştım. Görevim Türkiye’de büyüme potansiyeli olan şirketleri araştırarak, yatırıma yönlendirmekti. TPG Capital'de çalıştığım sırada şirketin 2013 yılında yatırım yaptığı Uber çok ilgimi çekti. Yeni ve farklı bir iş modeliydi. 2014 yılında da Türkiye pazarına girmek istediklerini öğrendiğimde, fırsatı kaçırmadım ve Uber’le iletişime geçerek Türkiye operasyonunun kurulmasında aktif olarak yer aldım. Uber Türkiye’de çok güzel işler yaptık, faydalı tecrübeler ve iyi dostlar kazandım. O dönemde lanse ettiğimiz hizmetler tekne, lüks araç, minibüs, binek gibi örneklerin alanında bir ilk olması çok heyecan vericiydi. Bu süreçte Türkiye’deki startup’larla daha yakından tanışma fırsatı yakaladım. Yaklaşık 1,5 yıl önce kendi tecrübe ve birikimimi yeni bir projeye taşımak üzere Uber den ayrıldım. Yaklaşık bir yıldır da GelGit üzerinde çalışıyorum.
GelGit ile nasıl tanıştınız? Fikir nasıl ortaya çıktı?
GelGit, yerli girişimci ve yatırımcı grubu ile Türkiye de ulaşım alanında farklı teknolojileri tartışırken ortaya çıkan bir fikir. Türkiye'de çeşitli şehirlerdeki ulaşım ekosistemini baştan sona analiz ettik ve ülke ye özel ürün haritamızı çizdik. Yerli girişim olmakla birlikte teknolojimiz dünya standartlarında. Başarılı örnekleri inceledik ve know how'larından yararlandık. Teknolojik olduğu kadar, gün sonunda kullanıcı dostu olan ve tüketicinin tüm ihtiyaçlarını karşılayan bir sistem kurmak gerekiyordu. Offline da online kısım kadar önemli, dolayısıyla sistemi ülkeye ve ihtiyaçlara uygun tasarlanmaya özen gösterdik.
Uygulamanın yapımcıları kimler? Ne kadar sürede geliştirildi? Bugünkü ekip kaç kişi?
Uygulama tamamen yerli mühendis ekiplerce geliştirildi. Türkiye’nin en parlak ve yetenekli uzmanlarını bir araya getirmeye çalıştık. Şu an 10 kişilik bir ekibiz giderek büyüyoruz.
GelGit'in hizmet verdiği bölgede farklı benzer uygulamaların da çalışmaya başladığını görüyoruz. Rakiplerinizden nasıl ayrışıyorsunuz? Ücretlendirme politikanız nasıl?
Bu sektörde hem ürün hem ulaşım deneyimi açısından en iyiyi sunanın başarılı olacağına inanıyoruz. Halen e-hailing (e-araç çağırma) dediğimiz sektörde, sadece İstanbul’a baktığımızda sektörümüzün ulaşımdaki payı yüzde 2' den küçük. Diğer şehirlerde ise neredeyse hiç yok.
Bir yerli girişim projesi olarak, amacımız doğru ve sürdürülebilir bir büyüme ile GelGit’i yaygınlaştırmak ve en çok tercih edilen ulaşım uygulaması haline getirmek. Sektörün dışından gelen bir şirketin 3 yılda yakalayacağı büyümeyi, 1 seneye çekmek, ve yatırımcılarımız sermayesini daha efektif kullanmak. Benim şirkete katacağım en büyük değer bu. Ekipçe rakiplere ve benzer uygulamalara kafamızı yormuyoruz, tamamen kullanıcılarımızın memnuniyetine odaklıyız.
Ücretlendirme ise şehir dinamiklerine göre değişiyor. Çeşme sezonluk olduğu için diğer şehirlere göre fiyat biraz yüksek ama Çeşme de bulabileceğiniz en hesaplı hizmeti olduğumuzu söyleyebiliriz. Bizim uygulamada sürücülerimize birimden değil sürümden kazandırmaya çalışıyoruz. Gün sonunda amacımız arz ve talep arasındaki en iyi dengeyi yakalamak.
Servisinizin yasal durumu nedir? Türkiye'de son dönemde yasal olmadığı gerekçesiyle ceza alan çok sayıda servis var, biliyorsunuz.
Servisimiz tamamen yasal ve bu bizim en çok hassasiyet gösterdiğimiz durum. Şirketimizi Türkiye’de kurduk ve tüm işlemlerimiz kayıt altında. Her yolculuk sonrası müşterilerimize KDV dahil e-fatura gönderiyoruz.
Türkiye'de büyük şehirlerde şehir içi ulaşımı, belediyeler regüle ediyor. Dolayısıyla, şehirler arası yasalar ve yönetmelikler fark gösterebiliyor. Biz tamamen bulunduğumuz şehrin sürücüleriyle çalışmaktayız, ve offline yapılan transferleri online’a taşıyoruz. Tüm araçların belgeleri, sigortaları, ve sürücülerin, SRC2 (yurtiçi yolcu taşımacılığı belgesi), psikoteknik belgelerine kadar kontrol ediyoruz.
Biz turizm taşımacılık firmalara transfer hariç tüm yükü alarak, (pazarlama, müşteri hizmeti, tahsilat, e-fatura), kolayca daha fazla gelir elde etme imkanı sunuyoruz.
-GelGit ile ilgili planlarınız neler? İzmir'den sonra farklı şehirlere açılacak mısınız? Bu şehirlerde benzer bir hizmet mi vereceksiniz?
Türkiye’de çoğu şehirde Akıllı Şehir insiyatifleri devam etmekte. Biz de teknolojimizi ve hizmetimizi tüm büyük şehirlere taşımak isteriz. İş modelinin yasal zemini sağlam kurulması ve o şehrin vatandaşları hayatı kolaylaştıracak hizmetler sunabildiğimiz sürece hem yurt içi hem yurt dışına büyümeyi hedefliyoruz.
Kişisel olarak planlarınız neler? Farklı uygulama/girişimleri destekleyecek misiniz?
Kişisel hedefim, Türkiye’de teknoloji sektörüne katkıda bulunmak ve bölgesel başarı hikayesi çıkmasına destek vermek. Türkiye’de gerçekten çok yetenekli mühendisler ve cesaretli girişimci ruha sahip genç bir nüfus var. Özel sektör ve devletin desteği ile Türkiye’nin büyük potansiyelinin doğru yönlendirilebileceğini ve startup hub olabileceğini inanıyorum.
Türkiye'de startup ekosistemin geleceğini nasıl görüyorsunuz?
Son yıllarda Türkiye’de yabancı şirketlerin kendi modellerini birebir uyguladıklarında çoğu zaman başarısız olduklarını gördük. Türkiye’nin dinamikleri, tüketici alışkanlıkları, bir çok anlamda eşsiz. Uzun vadede startup ekosisteminin daha çok gelişeceğine inanıyorum. Türkiye’nin gençleri de ülkemize inanıp ve girişimciliği daha çok destek verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Kendi tecrübem ve geniş network’uma rağmen, Türkiye’de çok daha büyüleyici bir girişimci gücü olduğunu gördüm
Eklemek istedikleriniz?
En iyi hizmeti sunabildiğimiz, regülatörlerle kol kola yürüdüğümüz ve gün sonunda halkın menfaatine katkı sağladığımız sürece, bu projenin başarılı olacağına inanıyorum. Halkımızdan aldığımız geri bildirimlerle birlikte önümüzdeki dönemde daha inovatif teknolojiler ortaya koyacağız.
Bizim görevimiz günde 24 saat, teknolojinin yardımıyla Türkiye’nin ulaşımına nasıl katkı sağlayabiliriz, insanların hayatlarını nasıl kolaylaştırabiliriz diye kafa yormak.