Apple'ın dışarıya bilgi sızdırmayı önleme toplantısından 1 saatlik ses kaydı sızdı

Apple'ın dışarıya bilgi sızdırmayı önleme toplantısından 1 saatlik ses kaydı sızdı

The Outline isimli web sitesi, Apple'ın "Stopping Leakers- Keeping Confidential at Apple" isimli sunumundan bir saatlik ses kayıdının sızdırıldığını paylaştı. Sızdırılmayı önlemeye çalışırken sızdırılma yaşanması bir yana, ses kaydından öne çıkan noktalar mevcut.

Yaklaşık 100 kişinin katıldığı sunum, Apple'ın küresel güvenlik bölümü direktörü David Rice, dünya çapında yatırımlar direktörü Lee Freedman ve küresel güvenlik bölümü iletişim ve eğitim bölümünden Jenny Hubbert tarafından düzenlendi.

Sızdırılan ses kaydına göre, Apple bu sunumda yeni ürünlerle ilgili bilgilerin rakiplerinden ve basından korunmasından bahsediyor. Apple küresel güvenlik departmanı bu iş için önceden de birlikte çalıştıkları NASA, ABD askeri birlikleri, FBI'ı görevlendirdi.

Direktör Rice sunumda, çalışanların parçaları çalmak için birçok değişik yol keşfettiğine değiniyor. Örneğin parçaları tuvalete atıp, daha sonra kanalizasyondan onları alıp, çitlerden dışarıya atmak bu yöntemlerden sadece bir tanesi. En tuhaf örneklerden birisinin ise uzun zaman önce kadın çalışanlar tarafından 8.000 ürün kutusunun, sütyen balenlerinin altına saklanarak çalınması olduğundan bahsediyor.

Çalışanların bu yöntemlere başvurmasının en temel sebebi birkaç aylık kazandıkları parayı arttırmak. Rice, kimi zaman çalınan ürünler için bir yıllık maaş değerinde bedel ödedikleri durumlarla karşılaştıklarını söylüyor. Miktarı somutlaştırmak için belirtelim, 2016 China Labor Watch raporuna göre, Apple'ın üretim fabrikalarında çalışanların ortalama maaşları aylık 350 dolar civarında.

Apple'a göre en çok çalınan ürünler cihaz gövdeleri veya kutuları. Bu çalınan ürünlerin sonu genelde Çin'in Shenzhen şehrindeki elektronik marketler oluyor. Direktör Rice'ın raporuna göre, 2013 yılında Apple, iPhone 5C'nin basına duyurulmasından önce 29.000 ürün kutusunu geri satın almak durumunda kaldı.

Deniz aşırı ülkelerde çalınma oranı daha az

Rice ayrıca istisnai bir başarıdan da söz ediyor. Bu yıl içinde her gün aşağı yukarı 3 milyon kişinin Apple deniz aşırı fabrikalarına girip çıktığı kaydediliyor. Apple'ın bu yıl üretilen 65 milyon cihaz gövdesinden sadece dört tane kayıp veriliyor, bu da 16 milyonda 1 oranında kayıp ediyor.

Deniz aşırı ülkelerdeki bu denli az çalınma oranından sonra, Apple Kaliforniya'daki kendi kampüsüne odaklanma kararı aldı. "Geçen sene Apple için tedarik zincirinden daha fazla kayıp verdiği ilk seneydi", şeklinde konuşan Rice sadece Apple'ın kendi kampüsündeki çalınma oranının toplam tedarik zincirinden daha fazla olduğunu vurguluyor.

Biri Apple'ın online mağazasında, diğeri iTunes'ta olmak üzere bloglara bilgi sızdıran iki Amerikalı çalışandan söz ediliyor. Rice bu durumu anlayabildiklerini, bazı çalışanların ürün için çok heyecanlandıklarından dolayı bunu gizleyemediklerinden söz ediyor. Birçoğunun istemeden de olsa bu bilgileri paylaştıklarını veya birisi bir şey sorduğundan cevaplamayı reddetmek yerine detaylar verdiklerini vurguluyor.

Her ne kadar Apple küresel güvenlik takımı bu konuda işe koyulmuş gibi görünse de daha geçtiğimiz Nisan ayında iPhone 8'in henüz onaylanmamış tasarımları ve geçtiğimiz ay da üç sözümona Foxconn çalışanı HomePot gibi ürünler hakkında detayları basına sızdırmıştı.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.