Avrupa'da 8.000'den fazla köy ve kasabaya ücretsiz internet projesi: WiFi4EU

Avrupa'da 8.000'den fazla köy ve kasabaya ücretsiz internet projesi: WiFi4EU

Geçtiğimiz günlerde Brüksel'de toplanan Avrupa Parlamentosu, 2020 yılına kadar Avrupa Birliği üye ülkelerinin birbiriyle bağlantılı olmasını sağlamayı hedefleyen WiFi4EU projesi için siyasi anlaşmaya vardığını açıkladı.

Komisyon başkanı Jean-Claude Juncker'in açıklamalarına göre "2020 yılına kadar Avrupa'nın her şehir ve köyünün kamusal alanlarında (meydanlar ve özel toplanma alanları) herkese ücretsiz kablosuz internet hizmeti" sağlanması bekleniyor. Bu proje için ayrılan bütçe 134 milyon dolar.

Juncker, "Bu proje, Avrupa'nın her yerinde yüksek hızlı internet ihtiyacının başlangıç adımı, yüksek hızlı internet hizmeti için daha yapılacak çok şey var" diyor.

Mevcut anlaşmaya göre Avrupa genelinde 6.000-8.000 arası belediyeye ücretsiz kablosuz internet noktası kurulması planlanıyor fakat henüz anlaşmanın detayları netleşmiş değil. Komisyon, makamların başvuru prosedürünün oldukça kolaylaştırılacağını söylüyor.

Halka açık, yüksek hızlı ve ücretsiz internet söz konusu olunca "ahlak" ve "güvenlik" konusu da akılları karıştırıyor. Hindistan ve New York'da ücretsiz hızlı internet noktalarının bir çok kişi tarafından kötü amaçlarla kullanılması, Avrupa'nın bu konuda nasıl önlemler alacağı sorusunu akıllara getiriyor.

Sansürün hiç bir zaman çözüm olmadığı net olarak bilindiği için Avrupa'nın bu konuda alacağı önlemler ve/veya uygulayacağı yöntemler bir çok ülkeye örnek olacaktır. Sonuç ne olursa olsun ücretsiz yüksek hızlı internetin Avrupa vatandaşları için faydalı olacağı ve turistlerin gözünde Avrupa'yı bir adım daha yukarı çıkaracağı kesin.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.