Son zamanlarda gördüğüm en şaşırtıcı infografiklerden biri Visual Capitalist'ten geldi. Dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinin çok büyük gelir sahibi olduğunu doğal olarak biliyoruz fakat gelirlerinin büyük bölümününün, hizmet verdikleri hangi alanlardan geldiğini çoğumuz net olarak bilmiyoruz.
Sadece bu 5 dev Amerikan şirketin 2.9 trilyon dolarlık bir değerinin olması muazzam bir şey. Sadece 2016 yılında elde ettikleri gelir 555 milyar dolar ve net toplam kar 94 milyar dolar. "Bu paralarla neler yapılır?" sorusunun cevabını ayrıca oldukça merak ediyorum.
Apple:
Sadece teknoloji alanının değil, dünyanın da en büyük şirketi olan Apple, 2016 yılı verilerine göre 804 milyar dolarlık bir pazar değerine sahip. Sadece 2016 yılı geliri 216 milyar dolar olan Apple'ın bu gelirlerden elde ettiği net karı 46 milyar dolar.
Birçok kişi için uzun yıllar "Apple=bilgisayar üreticisi" olarak kalmış olsa da Apple = iPhone demeye çok az kalmış diyebiliriz. 2016 yılında Apple'ın gelirlerinin %63'ü iPhone satışlarından gelmiş. "Apple'ın yaptığı her şey, daha fazla iPhone sattırabilmek için yapılıyor" tezi de böylece desteklenmiş oluyor.
Alphabet (Google ailesi)
"Dünyanın arama motoru" diyebileceğimiz Google, 2016 yılı verilerine göre 651 milyar dolarlık bir değere sahip. 2016 yılı geliri 90 milyar dolar olan Google'ın bu gelirlerden elde ettiği net karı 19 milyar dolar.
Son kullanıcı haklı olarak Google'ın detaylarını bilmiyor fakat Google'ı az çok tanıyan teknoloji kullanıcıları bile tam olarak nasıl para kazandığını, daha doğrusu kazandığı paraların daha çok nerelerden geldiğini tahmin edemiyor. 2016 yılı verilerine göre Google'ın kazandığı 90 milyar doların %88'i "reklam" satışlarından gelmiş. Bu reklamlara YouTube reklamları da dahil.
Microsoft
Microsoft, 2016 yılı verilerine göre 536 milyar dolarlık bir değere sahip. Sadece 2016 yılı geliri 85 milyar dolar olan Microsoft'un bu gelirlerden elde ettiği net karı 17 milyar dolar.
Birçok kişi gibi ben de "işletim sisteminin parasını zaten bilgisayar fiyatlarına ekliyorlar" diye düşünerek net olarak işletim sisteminden kazandıklarını düşünürdüm fakat grafikte de göründüğü gibi Microsoft'un birçok önemli gelir kalemi bulunuyor. İlk başta gelen gelir kaleminin Office olması ise gerçekten şaşırtıcı. Hatta Microsoft'ta dikkat çeken bir detaysa Apple ve Google'ın aksine gelirlerini dengeli dağıtması oluyor.
Amazon
Kar/Gelir oranı en düşük şirketlerden olan Amazon, 2016 yılı verilerine göre 455 milyar dolarlık bir değere sahip. Sadece 2016 yılı geliri 136 milyar dolar olan Amazon'un bu gelirlerden elde ettiği net karı 2 milyar dolar.
Bir pazar yeri olduğunu düşünürsek tabi ki bu Kar/Gelir oranının normal olduğunu anlarız fakat belli ki kar marjını değiştirecek adımlar atılması gerekiyor. En büyük gelir kalemini oluşturan Amazon satış sistemi ise beni şaşırttı. Özellikle AWS'nin daha yüksek bir oran olduğunu tahmin ediyordum.
Her ne kadar Facebook'un reklam satış sıkıntısı çektiğine dair haberler duymaya devam etsek de Facebook şu oldukça iyiye gidiyor diyebiliriz. Facebook, 2016 yılı verilerine göre 434 milyar dolarlık bir değere sahip. Sadece 2016 yılı geliri 28 milyar dolar olan Facebook'ın bu gelirlerden elde ettiği net karı 10 milyar dolar.
Facebook'un "diğer" bölümündeki gelir kalemlerini oldukça merak etmekle beraber şu anda sadece reklam satışından gelir elde ediyor olmasının Facebook için çok da iyi olduğunu düşünmüyorum. Her ne kadar yüksek bir kar marjı olsa da tek bir gelir kaleminin bulunması, risk taşıyor.