Kişisel içerik üretiminde son moda: Newsletters (e-bültenler)

Kişisel içerik üretiminde son moda: Newsletters (e-bültenler)

E-bültenlerin sırrı nerede? Ben neden ve nasıl yapıyorum? Siz de yapmalı mısınız? Abone olunası e-bültenler hangileri?

Web 1.0, 2.0 ve 3.0 derken içeriğe ulaşım şeklimiz de her gün değişiyor. Hepimizin bildiği şeyleri tekrardan yazmak istemiyorum ama özetle artık paylaşacak bilgisi olan herkes, bir podcast ya da newsletter (e-bülten) ile bunu kolayca yapabiliyor. Biraz sabır ve küçük pazarlama yöntemleriyle tatmin edici bir takipçi-abone havuzu oluşturabiliyor, belki de en önemlisi paylaşmanın hazzını alıp içerik üretmeye bağımlı bir hale geliyor.

Ben de yaklaşık 3 ay önce yazılım ve ürün geliştirme konuları özelinde Türkçe ve haftalık bir e-bülten hazırlamaya başladım. (abone olabilir, dilerseniz geçmişteki sayılara da bakabilirsiniz) Bu kısa tecrübemle ilgili şunları söyleyebilirim: etkileşimin son derece yüksek (ortalama yüzde 65 okunma ve yüzde 50 tıklanma oranı) ve insanlara bireysel olarak hitap ederek direkt olarak e-posta kutularına girmek de çok keyifli.

Yüksek etkileşim ve kişisel alan

Bu arada e-bülten derken; şirketlerin genelde otomatize edilmiş haldeki pazarlama ve içerik bültenlerini değil, bireylerin aboneleri için hazırladığı özenli e-postaları kastediyorum. Eğer siz de ilgili olduğunuz herhangi bir konuda (mesleğinizle alakalı bir kategori ya da tamamen farklı olarak hobiniz) kendinizi konuşmaya hazır hissediyorsanız hemen bir e-bülten başlatın derim. Ya da en azından aşağıdaki e-bülten örneklerinden gözünüze hoş gelenleri takibe alın. :)

100 binlerce abonesi olan e-bültenlerden, e-bülten olarak başlayıp sonradan şirketleşen organizasyonlardan veya dünyaca ünlü politik gazetecilerin de kişisel e-bültenlerine başlamalarından bahsedip, göz boyuyormuş gibi olmak istemiyorum… Vakit kaybetmeden "nasıl yapılır?"a geçelim. :)

Gazete dağıtıcısı

Peki ama nasıl?

E-bültenlerle alakalı merak edebileceğiniz neredeyse her şeyin yanıtı şu yazıda var. Eğer yoksa da bana yorum bölümünden ulaşabilirsiniz. :) Daha detaylı ve kişisel tecrübelerime değinmem gerekirse yazının devamında bazı güzel e-bülten örnekleri paylaşmak ve e-bülten hazırlayabileceğiniz araçlara değiniyorum.

E-bültenlerin bir sınırı yok. Yani dilediğiniz aralıkla gönderebilir, dilediğiniz konuyu ele alabilirsiniz. Örneğin ben, bir hafta içinde yazılım ve ürün geliştirme dünyasında dikkatimi çeken gelişme ve yeniliklere maddeler halinde yer vermeyi seçtim. Zamanlama olarak da her Salı saat 09:30'u. (Bunun sebebini soran arkadaşlarım oldu, ne yazık ki analitik bir açıklamam yok. Tamamen pazartesileri olsa belki hafta sonu vakit ayıramam şeklinde düşündüm ve salıyı seçtim :)

Aşağıda basitten profesyonele doğru seçenekleri sıralayacağım, ama ben Revue kullanıyorum. Revue hem kolay kullanımı hem de entegrasyonlarla öne çıkıyor. Öyle ki; Revue’nin Chrome ve iOS uygulamalarıyla beğendiğim içerikleri platforma kaydedip, editörün başına oturduğumda Medium ve Twitter beğenilerim veya Product Hunt "upvote"larımla beraber görebilmem mümkün oluyor.

Tabii ki kendinize göre bir konu, konsept ve model bulmakta özgürsünüz. Örneğin her gün bir ürün tanıtabilir, düzensiz aralıklarla uzun vadede okunacak içerikler (zaman mevhumu olmayan "how-to" tadında yazılar gibi) üretebilirsiniz. Her ne yaparsanız yapın naçizane 2 tavsiyem şunlar olabilir; muhtemelen keşfedilmeniz uzun sürecek, bu yüzden sabırlı olmaya hazır olun. Gözünüz de büyük abone sayılarında olmasın, bir sinema filmini bile koca salonlarda ortalama kaç kişi izliyor? (Herhalde ortalamamız 30 civarındadır.)

İkinci olarak, kendinizi profesyonel bir yayıncı değil de, arkadaşlarınıza heyecanla ilginizi çeken bir şeylerden bahseden biri gibi düşünün. Dolayısıyla içinize sinmeyen şeylerden bahsetmenize gerek yok. Ve tabii afilli ve hatasız cümlelere de.

Takip edilesi e-bültenler;

Yurtdışından bazı güzel örnekler;

Mattermark, CB Insights ve Smash Magazine gibi aynı tipte ama şirketlerden gelen e-bültenlere hiç girmedim bile. :) Bu arada benzer şekilde Webrazzi'nin de e-posta bültenine abone olabilirsiniz.

Bu arada tüm bunlar bana yetmedi diyenler de şu fihriste göz atabilirler. Ayrıca şimdiden e-bülten okuma uygulamaları da yapıldı ancak ben henüz hiçbirinden memnun değilim. :)

E-bülten hazırlamak için kullanılabilecek araçlar;

  • TinyLetter: MailChimp’in bireysel kullanımlar için yayınladığı bir alt servisi olan TinyLetter, ben boş beyaz bir sayfa açıp kitap gibi mail’imi yazarım diyenler için ideal. Ancak yukarıda saydığım örneklerin büyük bir bölümü sosyal entegrasyonlu ve daha gelişmiş araçların çıktıları. Yine de başlangıç için uygun fiyatıyla TinyLetter’a göz atabilirsiniz.
  • Revue: Chrome ve iOS uygulamalarıyla beğendiğiniz içerikleri kaydedebildiğiniz ve gelişmiş bir içerik hazırlama ekranına sahip olan Revue, uygun fiyatlandırmasıyla benim favorim ve tercihim.
  • Curated: Curated ise Revue’ye nazaran biraz daha teknik ve daha gelişmiş (mail tasarımı ve analitik özellikler konusunda daha çok seçeneğe sahipsiniz) bir alternatif.

Ve son olarak sizi eski bir röportajla baş başa bırakıyorum. En baştaki amca ve gazete dağıtıcısı kızın sakinliğine inat, ülkemiz insanlarının içleri ısıtan hayatları… :) Henüz izlemediyseniz TRT Arşiv’in nimetlerinden sadece biri olan bu röportajı izleyin derim…

https://www.youtube.com/watch?v=IZiku4GM7jw

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.