Otomotiv sektörünün yararlı girişimlerinden biri olan Otokaca, ikinci el otomobillerin tahmini değerini hesaplıyor. Özellikle otomobillerini satmak veya yeni otomobil almak isteyenler için oldukça başarılı bir alternatif olan Otokaca’nın ilk temelleri 2012 yılında hazırlanan bir tez çalışmasında atıldı.
2015’in Ekim ayında kurulan Verikar Yazılım’ın projesi olan Otokaca, Kosgeb’den destek alınarak hayata geçirildi. Ayhan Demiriz ve Hasan Kıyak tarafında geliştirilen Otokaca, 16 Mayıs 2016 tarihinde ise kullanıma sunuldu. 2. el otomobillerin tahmini piyasa değerlerini kullanıcılara sunan Otokaca, piyasa değerinin yanı sıra, raporlama ve analizler gibi yenilikler de sunuyor.
Güncel verilerden piyasa geneline ait satış raporları derleyen Otokaca'nın çalışmalarına örnek olarak, en çok satılan 20 marka, satılma oranı en yüksek 20 marka, ve en çok satılan 20 seri gibi önemli raporları gösterebiliriz. İkinci el otomobil alım ve satımında kullanılabilecek önemli analizler de paylaşan Otokaca, kullanıcılarının zarar etmeden alım ve satım yapmasını hedefliyor.
Otomobillerin marka, seri, üretim yılı, model, kaç kilometrede olduğu, vites türü, yakıt türü ve kasa tipi gibi değişkenlerine göre ortalama piyasa değerini hesaplayan Otokaca, oldukça detaylı hesaplamalar yapabiliyor.
Ortalama piyasa değerinin yanı sıra üst limit, üst çeyrek, alt çeyrek ve alt limit olmak üzere toplamda 5 farklı fiyat seçeneği sunan Otokaca, aynı kriterlere uyan ve daha önceden satılmış otomobillerin ortalama olarak hangi fiyattan satıldığını da kullanıcısına sunuyor.
Tasarımsal anlamda rakiplerinin gerisinde
Seçilen kriterlere uyan modellerin ortalama olarak kaç kilometre kullanıldığını ve satışı gerçekleşen otomobillerin kaç kilometrede satıldığının bilgisini de paylaşan Otokaca, tamamen ücretsiz bir platform. Otokaca'yı bir vitrin projesi olarak gören Verikar Yazılım, gelirlerini ise verdiği kurumsal hizmetlere borçlu. Toplamda 3 adet müşterisi bulunan Verikar Yazılım, gelirlerini aylık ücretler sayesinde elde ediyor.
Cardata, Manheim Türkiye, Arabam.com ve Indicata gibi önemli rakipleri bulunan Otokaca, ortalama piyasa değerinin yanı sıra belirlenen fiyata otomobili satma olasılığını hesaplamasıyla rakiplerinden ayrılıyor. Otokaca, kullanışlı bir internet sitesine sahip olsa da, tasarım anlamında rakiplerinin gerisinde kalıyor. Otokaca, sitenin tasarımsal anlamda gelişmesi veya mobil uygulama desteğine kavuşması gibi yeniliklerle birlikte çok daha büyük bir kitleye ulaşabilir.