Kurumsal inovasyonun düşmanı kim?

Bu yıl ilk kez düzenlediğimiz Webrazzi İnovasyon 2017 konferansımızın ilk oturumunda "Kurumsal inovasyon nasıl başarılı olur?" konusunu tartışmak üzere Ernst & Young Orta ve Güney Avrupa İş Geliştirme Lideri Ogeday Karahan, Core Strateji Kurucusu İhsan Elgin ve Inventram Genel Müdürü Cem Soysal'ı Webrazzi sahnesinde ağırladık.

Ogeday Karahan'ın moderatörlüğündeki oturumun başlangıcında İhsan Elgin, kuluçka merkezi kurarak işe başlamak isteyen şirketlerin duvara toslayabileceğini ifade etti ve inovasyonun kurumsal şirketlerde bir strateji olarak ortaya konulması gerektiğine vurgu yaptı. Kurumsal yatırımcıların da stratejik yatırımcı olduklarının altını çizdi. Cem Soysal da kurumsal girişim sermayesi şirketlerinin (CVC, Corporate Venture Capital) ABD'de tüm girişim sermayesi şirketleri (VC) arasında yüzde 13 pay aldığına dikkat çekti ve ABD'deki CVC sayısının 100 civarında, VC sayısının da 800'e yakın olduğunu söyledi.

Kurumsal şirketler neden yatırım yapar?

Cem Sosyal, kurumsal şirketlerin yatırım tarafında kendilerinde geliştirilmeyen inovasyonlara odaklandıklarını ve günün sonunda 'Ben bunu satın alır mıyım?" sorusunu sorduklarını söyledi. İhsan Elgin de kurumsal şirketlerin yatırım yapmadan önce 'Ben bu teknolojiyi içerde geliştirebilir miyim?' ve 'Bu teknolojiyi içerde geliştirmeye değer mi?' sorularını sorduklarını ekledi.

Kurumsal inovasyon vs. Kurum kültürü

'Kültür stratejinin en büyük düşmanıdır.' diyen Inventram Genel Müdürü  Cem Soysal, kurumsal kültürün önemli olduğunu ama buna sıkı sıkıya sarılmamak gerektiğine vurgu yaptı. Sosyal, genel anlamda girişimlerin yüzde 1,6 yatırım aldığını, yatırım alan her 10 girişimden de sadece 1'inden gerçek manada yatırımın geri dönüşünü (katlanan şekilde) sağlayabildiğini söyledi. VC tarafındaki bu talebin CVC tarafında biraz daha farklı olduğunu ve kurumsal yatırım şirketlerin tamamen kâr odaklı olmadığını söyledi.

İhsan Elgin de Türkiye'de yapılan bir araştırmadan alıntı yaparak 'İnovasyonun en büyük düşmanı orta düzey yöneticilerdir" diyerek kültürü kıracak kişilerin dışarda yönetmek gerektiğini söyledi ve bu yöneticilerin mentor olarak kullanılabileceğinden bahsetti. Şirketlerin gücünün yüzde 10'unu da oyunu bozacak inovasyonlara ayırması gerektiğini söyleyen Elgin, 'Gözümüzü rekabete değil, müşteriye dikmemiz lazım.' diyerek odak noktası konusunda da fikir verdi.

Webrazzi İnovasyon 2017 konferansımızı Webrazzi.com üzerinden canlı yayında takip edebileceğinizi hatırlatalım.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.