Dijital tasarım stüdyosu Sherpa, Türkiye'de Kullanıcı Deneyimi (UX) odaklı nadir pazar araştırmalarından birine imza attı. UX'in Türkiye pazarındaki değerini ve konumunu belirlemeyi, markaların ve işletmelerin UX alanında ne gibi ihtiyaçları olduğunu ve bu ihtiyaçları nasıl karşıladığını ölçümlemeyi amaçlayan Kullanıcı Deneyimi (UX) Türkiye Pazar Araştırması raporunun ilk sonuçlarını bizimle paylaşan Sherpa, şirketlerin UX konusunda artan farkındalığına dikkat çekiyor.
Sherpa'nın bağımsız araştırma şirketi MindStation ile yaptığı araştırma, 2017'nin ilk çeyreğinde Bilgi Teknolojilerinden perakendeye, finanstan turizme kadar 13 farklı sektördeki, 184 kurumsal firmadan, ağırlıklı olarak C Level ya da ürün ve servis birim yöneticileri ile gerçekleştirilen online görüşmelerden çıkan sonuçları kapsıyor. Buna göre Türkiye'de şirketlerin yüzde 39’u UX’in önemini eskisine göre çok daha iyi anlamış durumda, buna karşın şirketler, artan farkındalıklarını bütçelerine henüz yansıtmış değiller.
Şirketlerin yüzde 75’i UX’e bu yıl daha fazla yatırım yapmayı planlıyor
Şirketlerin yüzde 75’i ise müşteri memnuniyetini artırmak için UX’e bu yıl daha fazla yatırım yapmayı planlıyor. Diğer yandan şirketlerin yüzde 69’u UX ile müşteri dönüşüm oranlarını, yüzde 55'i müşteri tutundurma oranlarını artırmayı hedefliyorlar. Şirketlerin yüzde 46’sı ise, büyük ölçüde analitik araçlar ile ölçümlediği UX yatırımı geri dönüş oranlarından memnun.
Sherpa kurucusu Yakup Bayrak, araştırmada öne çıkan bir diğer sonucun, stratejik danışmanlığa ve kullanıcı deneyimi testlerine ihtiyacın açıkça görüldüğünü fakat bütçe ve zamanın yetersiz olduğunu belirtiyor ve ekliyor: "UX hizmetleri arasında en çok stratejik danışmanlığa ihtiyaç duyan şirketler, aynı zamanda UX testleri UX araştırmaları konusunda da hizmet almak istiyorlar. Müşteri memnuniyetini önemli derecede artıracağına inandıkları kullanıcı deneyimi çalışmalarına bütçe ve zaman yetersizliğinden istedikleri kadar eğilemeyen firmaların ölçümleme ve optimizasyon hizmetlerine olan ihtiyaçları da ilk sıralarda yer alıyor."
Türkiye'de bugünün makroekonomik koşulları düşünüldüğünde, markaların UX yatırımı yapmakta bu yıl tereddüt edeceği düşünülebilir ancak Sherpa'nın araştırması bu iddiayı desteklemiyor. Geçtiğimiz yıl UX’e ayrılan bütçelerin yetersiz olduğunu söyleyen Sherpa, durumun bu yıl değişeceği beklentisini paylaşıyor. Katılımcıların üçte ikisi, çalıştıkları kurumda UX çalışmaları için 2016'da ayrılan bütçenin yetersiz olduğunu düşünüyor ve 2017 yılında bütçelerini artırmayı hedeflerini açıklıyor.
UX hizmet sağlayıcıların çok yönlü yetenek sahibi olması önemli bir avantaj
Markalar UX desteği almak istediklerinde, belli başlı özellikler de arıyorlar. UX hizmet sağlayıcısında en çok aranan üç özelliğin başında, hizmet sağlayıcıların kullanıcı testlerini yönetebilme, görsel tasarım süreçlerini üstlenebilme ve prototiplemeyi yapabilme gibi çok yönlü yetenek sahibi olabilmek geliyor. Onu, UX metodoloji ve tekniklerine hakim olmak ve üretilemeyecek ürünleri tasarlamamak izliyor.
Sherpa bu yıl ilk kez düzenlediği araştırmayı kapsamını her yıl daha da genişleterek sürdürmeyi planlıyor. İlk raporun tamamı, daha detaylı verilerle Mayı ayı sonunda yayınlanacak. Görmek için bağlantıyı izleyebilirsiniz.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap