Spotify, lisans takibi sorunlarını blockchain girişimi Mediachain ile çözecek

Spotify, lisans takibi sorunlarını blockchain girişimi Mediachain ile çözecek

Popüler müzik uygulaması Spotify, blockchain (blok zinciri) girişimi Mediachain'i satın aldı. Avrupalı girişim bu satın almayla telif/lisans hakları konusundaki sorunları çözmeyi hedefliyor.

Kısaca hatırlatmak gerekirse Spotify, geçtiğimiz dönemde sanatçılara telif hakkı ödemesi konusunda Amerikan Ulusal Müzik Yayıncıları Birliği (National Music Publishers Association - NMPA) ile anlaşmazlığa düşmüş ve nihayetinde müzik yayıncılarına 15-25 milyon dolar arasında bir tutar ödemeyi kabul etmişti. Söz konusu tutara ek olarak 5 milyon dolarlık bir cezaya da katlanan Spotify, lisans ödemelerini doğru şekilde yapabilmek için gerekli teknik tespitleri yapamadığını açıklamıştı. Mediachain.io satın almasıyla işte bu sorunun çözülmesi hedefleniyor.

Müzik yayın platformlarında dinlemelerin yüzde 25'i lisanssız

NMPA'e göre müzik yayını yapan platformlardaki dinlemelerin yüzde 25'i lisanssız olarak gerçekleşiyor. Mediachain de bu soruna ilaç olabilecek bir girişim. Zira girişimin kurucuları hem müzik sektöründe deneyimli isimlerden oluşuyor hem de "şifrelenmiş işlem takibi sağlayan bir dağıtık veri tabanı" olarak tanımladığımız blockchain bu konuda gerekli gücü sağlıyor.

Mediachain'in satın alma tutarı açıklanmış değil ama Brooklyn merkezli girişim, Spotify'ın New York ofisine taşınacak. Andreessen Horowitz ve Union Square Ventures gibi önemli yatırımcılardan 1,5 milyon dolar yatırım alan girişim, Spotify'a merkezisizleştirilmiş, NMPA'dan bağımsız lisans takibi yapma imkanı sunacak. Bu sayede Spotify' hem sanatçılarla hem de yayın kuruluşlarıyla arasını düzeltmiş olacak.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.