Bilimsel araştırma ve bu araştırma çıktılarının korunarak ticarileştirilmesi önem taşıyor ancak ülkemizde fikri ve sınai mülkiyet haklarının bilinirliği çok sağlıklı değil. Sabancı Üniversitesi ve Teknoloji ve Lisans Yöneticileri Derneği de bu noktaya dikkat çekmek için Medya Kuruluşları için Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları başlıklı önemli bir başvuru kaynağı yayınladı.
Sabancı Üniversitesi Araştırma ve Lisansüstü Politikalar Direktörlüğü ve LES Türkiye işbirliğinde hazırlanan kılavuz/kitapçık, fikri ve sınai mülkiyet haklarının genel çerçevesine dikkat çekiyor. Patent, marka, faydalı model, endüstriyel tasarım, coğrafi işaret, ticari sır, telif hakkı ve alan adı gibi fikri ve sınai hakları özel bir tablo ile karşılaştırmalı olarak tanıtıyor. Söz konusu tabloda (aşağıdaki) fikri ve sınai hakların koruma süresi, tescil zorunluluğu, tescil makamı ve şartları, çeşitleri ve tabi olduğu mevzuat bilgisi paylaşılıyor.
Resme tıklayarak büyütebilirsiniz.
Dün düzenlenen bir etkinlikle tanıtılan kitapçıkta fikri ve sınai hakların korunmasına dair canlı örneklere ve başarı hikayelere de yer veriliyor. Her zaman başvurulabilecek temel bir kaynak olan kitapçığın temel hedefi medya organlarının fikri ve sınai haklar konusunu doğru şekilde kullanması ve yaygınlaştırması olsa da her alandan araştırmacı ve girişimciler için konuya ilişkin temel boşluğu dolduruyor.
Umarım sadece patent ve marka başvurularından ibaret olmayan 'fikri ve sınai haklar' konusu önümüzdeki dönemde hepimizin için ortak kavramsal şemaya oturmuş olur. Bu sayede hem girişimcilerle hem de okuyucularımızla aynı dili konuşarak daha sağlıklı bir iletişim kurabileceğimize inanıyorum.
Aşağıda söz konusu kitapçığı inceleyebilir ve indirebilirsiniz.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap