Google'ın kardeş şirketi Verily, yaşamsal teknolojilere odaklanma konusunda oldukça önemli bir araştırmaya başlıyor. Verily, Duke Üniversitesi ve Stanford Üniversitesi'nin destekleriyle hastalıkları önceden teşhis etmeye çalışacak.
Baseline adlı araştırma ilk kez 2014'te gündeme gelmiş ve Google'ın vizyoner hedeflerinden birini gün ışığına çıkarmıştı. Söz konusu araştırma hem teknolojik takip ve analiz açısından hem de 10 bin kişi üzerinde yürütülecek olması bakımından oldukça dikkat çekici. Söz konusu çalışma grubu ABD'yi temsil eden, farklı etnik kimliklerden ve yaşlardan kişilerden oluşacak.
Yapılan açıklamalara göre Google, bu kişileri yılda bir kez klinik ortamında kan ve bazı tıbbi görüntüleme testlerinden geçirecek. Bu kişiler normal zamanlarda ise çeşitli fizyolojik ve çevresel sensörlere sahip olan Verily Study Watch adlı akıllı kol saatini kullanacak. Böylece kalp atış hızı vb. bilgiler sürekli takip edilebilecek.
Google'ın, daha doğrusu Verily'nin hedefi tüm bu takipler neticesinde hastalıkların tabiri caizse 'kokusunu almak'. Hastalıkların belirtilerini erken aşamada başarıyla okumaya çalışacak olan Verily, bu sayede hastaneleri daha az uğranılan bir mekanlar haline getirmek istiyor.
Araştırmaya katılacak kişilerin 4 yıl (kendi isteklerine bağlı olarak daha uzun süre) bu test grubunda kalması mümkün olacak. Verily, bu sayede kapsamlı veriler toplayarak gerçek manada hastalık belirtilerini tespit etmeye çalışacak. Elde edilen verileri de deneyimli araştırmacılarla paylaşacak.
Eğer Verily bu araştırma sonunda genetik ve biyolojik göstergeleri başarıyla okuyabilirse önümüzdeki yıllarda Google'ın hayatımızdaki yeri bugünkünden çok daha fazla olabilir. Bekleyip görelim.
Verily hakkındaki tanıtım videosunu aşağıda izleyebilirsiniz.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap