Steve Ballmer 10 milyon dolar yatırdığı sürpriz girişimiyle hükümet harcamalarını şeffaflaştırıyor

Steve Ballmer 10 milyon dolar yatırdığı sürpriz girişimiyle hükümet harcamalarını şeffaflaştırıyor

Microsoft'un eski CEO'su Steve Ballmer, sürpriz bir girişimle geri döndü. ABD'de halkın önemli bir bölümünün geleceğe endişeyle baktığı şu günlerde, kamuoyunun doğru bilgiye erişimini kolaylaştıran bir projeyle dönen Ballmer, 10 milyon dolar yatırımla kurduğu USAFacts girişimini bugün tanıtacak.

İlk kez geçtiğimiz Şubat'ta basında yer alan ve son olarak New York Times tarafından paylaşılan yeni girişim, kamuoyu için oluşturulmuş açık bir veri tabanı projesi. Ballmer'ın son üç yılda ekonomistler, profesörler ve diğer profesyonellerle birlikte çalışarak oluşturduğu açık veritabanı, hiçbir partiye bağlı değil. Veri tabanının amacı, her vatandaşın bilmek isteyebileceği, "ülkedeki polis sayısı nasıl değişiyor ve bu suç oranlarını nasıl etkiliyor?, Park cezalarından ne kadar gelir sağlanıyor ve bunun maliyeti ne?" gibi sorulara yanıt vermek. ABD'de yerel, federal ve eyalet düzeyinde tüm verileri bir araya getirmesiyle bir ilki gerçekleştiren USAFacts, hükümet harcamalarının bir yatırımcı gözüyle okunmasını sağlıyor. Yatırımcılar bu kez vatandaşlar oluyor.

USAFacts, veri odaklı yani harcamaların nasıl yapılması gerektiğine odaklanmıyor. Bu soruya nasıl yanıt vereceği zaten vatandaşlara kalıyor ve onların politik yönelimlerini belirliyor. Ballmer'ın amacı bu politik tartışmaların gerçeklere dayanılarak yapılmasını sağlamak. Zira birçok politikacı yalan söylemek yerine istatistik kullanıyor.

USAFacts açık veri tabanı bir başlangıç. Platformun ilerleyen süreçte vatandaşlara ve şirketlere açılması; verilerden özelleştirilmiş raporlar oluşturması imkanının getirilmesi planlanıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.