İspanyol tasarımcı Gerard Rubio, 3D yazıcılardan ilham alarak yepyeni bir dijital örgü makinesi geliştirdi, Kniterate. Yeni tasarlanmış bu dijital örgü makinesi, kullanıcıların rahatlıkla kullanabileceği yazılımı sayesinde kullanıcılarına sıfırdan, örülmüş bir kıyafet üretmelerine imkan veriyor. Bu yazılım, sahip olduğu şablonların özelleştirilmesine imkan veriyor ve bu sayede bu örgü makinesine sahip kişiler kendi özel tasarımlarını üretebiliyor.
Herkesin dilediği boyutta ve tasarımda kendi özel kıyafetlerini üretmesine imkan sağlamak amacıyla yola çıkan bu ürün özellikle kendi tasarımlarını giymek isteyen ve fakat bunu yapmak için yeterli vakti bulunmayan kişiler için harika bir araç. Tabi ki modacılar için de büyük bir fayda sağlayacak olan bu ürün bir çok büyük giyim markası için de farklı bir iş kolu yaratacaktır. Yazılımda sıfırdan hazırlanmış ürünlerin basımı gerçekleştirileceği için çok büyük bir atık üretiminin de önüne geçmesi ayrı bir faydası olarak düşünülebilir.
Aslında geleneksel dokuma cihazlarına teknolojik bir dokunuş olarak düşünebiliriz Kniterate'yi. Bilgisayar tarafından kontrol edilen yüzlerce iğne, şekilleri, boyutları ve renkleri önceden yazılım aracılığıyla belirlenmiş kıyafeti dokuyor. Tasarımcı Gerard Rubio, yazılımın hala geliştirildiğini belirtiyor ve şirketinin ana odağının artık bu olduğunu belirtiyor. Kickstarter üzerinde fon toplamaya başlayan Kniterate, yaklaşık 1 saat içerisinde 100.000$'lık hedefine ulaşmış ve şu anda 300.000$'ı geçmiş durumda.
Çok uzun zaman değil, yaklaşık 15-20 önce her evde bulunan dikiş makineleri şekil değiştirerek evlere tekrar girebilir gibi görünüyor. Bireysel üretimin tekrar popülerleşmesi iş hayatının her alanında gözlemlediğimiz bir şey. Evden çalışma modelleri, 3D yazıcılar sayesinde evde basılan şeyler ve daha nicesini, toplu tüketim modelinden bireyselliğe atılan adımlar olarak görüyorum. İlerleyen yıllarda bir çok farklı alanda da bu modelin yaygınlaşması, üreticileri "teknoloji geliştiricisi" olarak konumlandıracaktır. Ayakkabı almak için mağazaya gitmek yerine, ana üreticiden aldığımız ham maddeler, özelleştirebildiğimiz tasarımlar sayesinde evimizde üretebileceğiz. Gelişen teknoloji, geleceğimizi böyle şekillendiriyor. Bu konuda siz ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorum alanından paylaşmayı unutmayın!