Dünya, ulaşımı daha doğa dostu hale getirmeye çalışırken, şehirler ve ülkeler arası yük taşıyan tırlar büyük bir sorun olmaya devam ediyor. Bu ağır taşımak için gereken enerji, büyük bir emisyon sorununu ortaya çıkarıyor. Bu tırlar her ne kadar elektrikli hale getiriliyor olsa da 18 tekerlek ve devasa yükü taşımak için büyük piller yeterli olamıyor. Bu nedenle araştırmacılar çözümü geçmişte aramaya başlıyorlar.
Yollardaki elektrik kablolarını yeniden düzenleyen Siemens, bu kablolardan enerji çeken, tıpkı bir tramvay gibi çalışan, hibrit bir kamyon geliştirdi. Bu sistem bir süredir İsveç'in Gavle şehrinde test ediliyor. Olumlu sonuçlar veren bu teknoloji artık Los Angeles'taki 710 ve 405 karayollarının bir parçası haline geliyor.
Wired'a konuşan Siemens Demiryolu Elektrifikasyonu Başkanı Stefan Goeller, "Bu kamyonlar oldukça ağır ve önemli miktarda enerjiye ihtiyaç duyuyorlar ve henüz bu kadar kesintisiz çalışabilecek elektrikli pillere sahip değiliz." diyor.
Kamyonların tepesinde bulunan güç sistemi, sağ şeritten ilerlerken tırların elektrik kablolarından enerji almasını sağlıyor. Araçta bulunan pil sayesinde tırlar herhangi bir enerji kaynağından elektrik almadan yaklaşık 5 km yol gidebiliyor. Ayrıca yolda durmak zorunda kalan tırlar elektrik almayı da kesiyorlar ve gelen elektrik şebekeye geri veriliyor. Yavaş giden bir tırı geçmeye çalışırken de güç alımını kapatıp dizel sistemden güç alarak sollama yapabiliyor bu tırlar.
Bu sistem sayesinde salınan gazla ciddi oranda düşerken bir diğer fayda da tırların inanılmaz bir şekilde sessiz çalışmaya başlaması. En büyük dezavantaj ise yollara döşenen bu kabloların karmaşık yapısı. Tabi büyük bir problemi ortadan kaldırırken görece daha küçük bir problemin ortaya çıkması görmezden gelinebiliyor.
Stefan Goeller, "Endüstrimizde oldukça sık karşılaştığımız şey, bir teknolojinin her zaman tüm sektörlere çözüm olamaması." diyor.
Her şeye rağmen uygulanan bu eski yöntem, özellikle yoğun tır trafiğinin olduğu bölgelerde doğaya büyük fayda sağlayacaktır.
Yeni teknolojilere ilgi duyuyorsanız 10 Mayıs 2017'de Webrazzi İnovasyon'da çok daha fazlasını konuşacağız.