İnternette içerik üreten insanların, muhtemelen robotlar işimizi elimizden alıncaya kadar, hem sevdiği hem de rahatsız olduğu bir konu: Paylaşım. Telif hakları ve bunun bir adım ötesinde emeğe saygı konusunda internet yayıncılığını aklamak, henüz Türkiye'de, mümkün değil. Sosyal ağların ana trafik kaynağı haline gelmesinin doğal bir sonucu olarak ana sayfadan gittikçe uzaklaşan okur için haber neredeyse anonim bir hikayeye dönüşüyor. Öyle ki yazar ya da yayıncısıyla bağı tamamen kesilen haber içeriği ya da yayıncısı yerine, paylaşımcısına göre değerlendiriliyor.
Media Insight Project'in ABD'de bin 400 katılımcıyla yaptığı araştırmaya göre, insanlar gördükleri haberleri güvendikleri bir kaynak tarafından paylaşıldığı takdirde, daha doğru bulma eğilimindeler. Aynı haber güvenilir ve güvenilir bulunmayan iki kaynak tarafından paylaşıldığında, insanlar, güvendikleri kişinin referansıyla okudukları haberin, gerek doğruluk gerek habercilik açısından daha üstün olduğuna inanıyorlar. Araştırmaya katılan insanların yarısı haberi kimin paylaştığını hatırlıyor ancak haberin kaynağını hatırlayanlar beşte birle sınırlı.
Hal böyle olunca insanlar güvenilir kaynaklarının paylaştıkları haberi, yine içeriğinden bağımsız olarak, paylaşmaya daha meyilliler. Güvenilir olarak görülen kaynakların paylaşımları, sosyal ağlarda daha fazla etkileşim alırken, paylaştıkları yayınların newsletter üyeliği alma şansı da daha yüksek.
İnsanların paylaşılan haberlere en çok güvendiği sosyal ağsa, hayır Facebook değil, LinkedIn. İlgili platformlar arasında en az güvenilense Snapchat. Facebook ise haberlere biraz güven duyanların ağırlıkta olduğu bir sosyal ağ.
Sonuçlar, yayıncılar açısından okurlarını aynı zamanda dağıtımcıları olarak görmeleri gerektiğini bir kez daha ortaya koyuyor. Bununla birlikte okurları da kaynaklara odaklanmak konusunda uyarıyor. Zira sosyal ağlar, sahte haberleri yayabiliyor. Bununla birlikte bilgisi olmadığı halde bir konuda biliyormuş gibi görünmek isteyen çok sayıda kişi, paylaşım etkisini kötüye kullanıyor. Sorumluluk yine okurda.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap