Türkiye'de bilimsel alanda yeni girişimcilerin tohum yatırımlarıyla sahneye çıktığına giderek daha fazla şahit oluyoruz. İnsan terinden non-invasive (parmak delmeden, acıtmadan) kan şekeri ölçümü yapan Elektrosens de bu kategoriye katılan yeni girişimlerden biri. Diyabet hastalarının sürekli kan şekeri ölçümünü yapmasını sağlayarak kronik hastaların hayatını kolaylaştırmak istiyor.
İTÜ Çekirdek bünyesindeki Saddam Heydarov ve Çağrı Faydacı tarafından kurulan Elektrosens, girişte de bahsettiğim gibi kan şekeri ölçümünü kolaylaştırmak isteyen bir teknoloji girişimi. Üstü özel polimer kaplamalı tek bir ölçüm şeridiyle günde en az 24 ölçüm yapabilmeyi ve bu sayede kronik hastaların daha iyi kan şekeri takibi yapabilmesini hedefliyor.Yapay ter üzerinde yapılan çalışmalarsa şu anda 40 çevrim ölçüm yapılabildiğini gösteriyor.
Elektrosens, söz konusu ölçüm şeridi/sensörü ile birlikte elbette bir veri okuyucu cihaz da geliştiriyor. Girişimin elektronik devre tasarımcısı olan Saddam Heydarov, "Cihaz mobil uygulamayla bağlantılı olacak ve hastalar diyabet takibini de yapabilecekler. Sensörün üzeri özel kompozit ile kaplı olacak, bu şekilde sadece glikoza tepki verecek. Geliştireceğimiz sensör için patent başvurusu yapmaya hazırlanıyoruz." diyor. Heydarov, moleküler biyolog, genetik uzmanı ve kimyagerlerle çalıştıklarını ve İTÜ'nün deneyimli akademisyenlerinden destek aldıklarını da ekliyor.
Elektrosens'in mentrorlerinden Bülent Yılmaz da bir yıldır çalışmalarını yürüten ekibin, 120 diyabet hastaya anket yapıp 6 kişiyle de derinlemesine görüşmeler yaptığını paylaşıyor. Elektrosens'in ilk başta sensör satışıyla, ardından teknolojiyi lisanslama yoluyla gelir elde etmeyi hedeflediğini de ekliyor.
Diğer yandan Elektrosens'in kurucuları isim vermiyor ancak sağlık sektöründeki bir şirketten 300 bin TL tohum yatırımı aldıklarını paylaşıyor. Bu destekle cihazın ilk prototipini Mayıs ayı içinde tamamlamayı planlayan girişimciler yakında insanlar üzerinde testlere başlayacaklarını ekliyor. Cihazın pazara sunulması için de gerekli medikal onayların alınması bekleniyor.
Elektrosens'in umut verici çalışmalarını sizlere aktarmaya devam edeceğiz.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap