Bugün gerçekleştirdiğimiz Webrazi Dijital 2017 konferansımızda "Dijital pazarlamanın yeni oyuncuları" adlı bir sunum gerçekleştiren Google Türkiye'den Alp Refik, hem Google hem de Youtube'un dijital pazarlamadaki yerleri hakkında açıklamalarda bulundu.
Google ürünlerinin markaları büyütecek kitlelere ulaşmak adına önemli bir araç olduğunu ileten Refik, hem içerik üreticilerinin hem de içerik tüketim şekillerinin değiştiğinden bahsetti.
Youtube gibi platformlarının ortaya çıkmasından önce içeriklerin daha profesyonel içerik üreticileri tarafından üretildiğini belirten Alp Refik, günümüzde ise akıllı telefona veya bir kameraya sahip olan herkesin içerik üretme konusunda özgür olduğunu ekledi.
Youtube'un kendi ünlülerini yarattığını ve "Youtuber" diye adlandırılan ünlülerin dijital pazarlama adına önemli oyuncular olduğunu ekleyen Refik, dijital pazarlama sayesinde markaların büyük kitlelere ulaşabileceğini iletti. Mobilin öne çıkmasıyla birlikte tüketim alışkanlıklarının da değiştiğini söyleyen Alp Refik, günümüzde içeriklerin hem akıllı telefonlar hem de sanal gerçeklik (VR) gibi yeni gelişen teknolojiler sayesinde tüketildiğini belirtti.
1950'li yıllarda pazarlama adına yapılabileceklerin çok sınırlı olduğunu, fakat kitlelerin ilgisinin çok yüksek olduğunu ileten Refik, günümüzde ise pazarlama adına yapılabileceklerin çok daha fazla olduğunu fakat kitlelerin ilgisinin günden güne azaldığını söyledi.
Google'ın her biri 1 milyardan fazla aktif kullanıcıya sahip 7 ana platforma sahip olduğunu dile getiren Alp Refik, algoritmalar sayesinde tüketici alışkanlıklarının/tercihlerinin analiz edilebildiğini ve bu analizlerin dijital pazarlamacılar tarafından kullanılabileceğini de ekledi.
Bu analizlerin odaklı hedeflemelere imkan tanıdığını belirten Refik, Youtube'un öneminden ve 18 ila 34 yaş arasındaki kullanıcıların Youtube'u aktif bir şekilde kullandığından söz etti. Görüntü, ses ve hareket gibi doğruların pazarlama adına değişmediğini ileten Alp Refik, sadece pazarlamanın kullanıldığı alanların değiştiğinden söz etti.
Youtube ve Google üzerinden markalara yapılan katkıların gerçek zamanlı olarak ölçülebildiğinden de bahseden Refik, pazarlamacıların hedefleme yaparken bu verileri kullanması gerektiğini iletti.