AWS büyük internet kesintisine tek bir typo'nun sebep olduğunu açıkladı

AWS büyük internet kesintisine tek bir typo'nun sebep olduğunu açıkladı

Amazon Web Services (AWS) bu hafta başında yaşadığı ve internet servislerinin önemli bir bölümünü etkileyen kesintiyle ilgili açıklamayı sonunda yaptı. Mühendis ekibini işaret eden AWS, sorunun tek bir typo'dan kaynaklandığını öne sürdü.

AWS'in popüler web hosting servisi S3 sunucularında yaşanan güç kesintisi nedeniyle, bu hafta başında Quora, Trello, IFTTT, Business Insider, Medium, Uber gibi çok sayıda popüler servis 4 saatten fazla erişilemez hale geldi. Sorun yalnızca web sayfalarıyla sınırlı kalmadı; IFTTT'de yaşanan kesinti, bağlantılı lambaların çalışmamasına da sebep oldu, kullanıcılardan gelen raporlara göre.

Kesintinin neden kaynaklandığına ilişkin AWS açıklaması ise bugün geldi. Buna göre, Salı sabahı S3 ekibi üyelerinin AWS'in faturalandırma sistemini açıklarından arındırma (debugging) işlemi sırasında sunucuların bir bölümünün kapatması gerekiyordu. Ancak kod satırına bir input'un yanlış yazılması sonucunda istenenden çok daha fazla sayıda sunucu kapandı. Bu sunucuların desteklediği ve veri çekme ve depolama gibi görevleri yerine getiren alt sistemler de çalışmaz hale geldi, Amazon’un Elastic Compute Cloud (EC2) diğer popüler web servisleri de çalışmayı durdurdu.

Oldukça kapsamlı bu kesintinin ardından sistemin yeniden yüklenmesi ise beklenenden uzun zaman aldı. AWS, bu soruna, son yıllarda yaşadıkları devasa büyümeyi kaynak gösteriyor. Bu büyümeyle eş değerde iyileştirme yap(a)mayan AWS, gerekli iyileştirmeleri yaparak, gelecekte insan hatasını minimize edecek çözümleri devreye alacağını söylüyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.