Facebook intihara meyilli kullanıcıları yapay zekayla engelleyecek

Facebook intihara meyilli kullanıcıları yapay zekayla engelleyecek

Yapay zekanın suçu ön görmesi senaryosuna Azınlık Raporu filminden aşinayız. İntiharın ön görülmesi ise Facebook sayesinde gerçekleşebiliyor. İntihara meyilli kullanıcıları önceden tespit etmek konusunda algoritmaların insanlardan daha iyi iş çıkardığını açıklayan Facebook, bunu üyelerinin faydası için kullanacak.

Facebook'un canlı video yayınlarına başlamasıyla birlikte, daha önce Periscope'ta gördüğümüz intihar vakaları dünyanın en popüler sosyal ağına da taşındı. Birkaç ay önce gerçekleşen birkaç vaka üzerine, Facebook CEO'su Mark Zuckerberg, gerekli bildirimi almadıkları için vakaları engelleyemediklerini açıklamıştı. Bunun üzerine Facebook, intihara meyilli kullanıcıları engellemek için, arkadaşlarının raporlarını beklemek yerine, kendi algoritmalarını dinlemeye karar verdi.

Kullanıcıların paylaşımlarını gerçek zamanlı olarak analiz eden intihar önleme yazılımı, yoğun acı ve üzüntü duygularını işaret olarak alıyor. Bununla birlikte kullacının arkadaşları tarafından iyi olup olmadığını yönelik endişeli yorumlar yapılmışsa, sinyal güçleniyor. Müdahalenin gerekli olduğuna insanlarla birlikte karar veren Facebook, gerekli durumlarda doğrudan kullanıcıya ulaşıyor ve yardım öneriyor. Gerçekten acil durumlarda Facebook'un komünite ekibini alarma geçirecek olan algoritmalar, canlı yayınlarda böyle vakaların yaşanması durumunda, yayını canlı yardım hattına çevirebilecek.

Yapay zekanın kullanımı konusunda bir ilki deneyecek olan Facebook, özelliği dünya çapında tüm kullanıcılara açacak. ABD'de yaşayan Facebook kullanıcılarına ise Messenger üzerinden bir kriz danışmana ya da yardım hattına bağlanma opsiyonu sunulacak.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.